VDL neemt fabriek van Siemens in Hengelo over, blijdschap bij vakbonden over behoud van werkplekken - Omroep Brabant

VDL neemt fabriek van Siemens in Hengelo over, blijdschap bij vakbonden over behoud van werkplekken

20 juli 2018 om 11:39
nl
Industriereus VDL is van plan een fabriek van Siemens in Hengelo over te nemen. Daarover hebben de twee bedrijven een intentieovereenkomst getekend. Met de overname zijn 470 arbeidsplaatsen gemoeid. In ieder geval 400 daarvan blijven onder leiding van het Eindhovense bedrijf behouden. In de fabriek worden gasturbines gebouwd.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Siemens liet in november vorig jaar weten dat het de vestiging wilde sluiten. Het Duitse bedrijf gaf als verklaring dat het zich meer wil richten op duurzame energie. Dat leidde tot de nodige ophef onder werknemers. Tientallen van hen trokken vorig jaar nog naar Den Haag om hiertegen te protesteren. Zij rekenden voor dat met de sluiting ook toeleveranciers geraakt zouden worden en dat er tussen de 1500 en 2000 banen op het spel stonden. 

Minister verheugd
Begin dit jaar liet minister Eric Wiebes van Economische Zaken weten dat de bedrijven in gesprek waren over de fabriek. Hij reageert nu verheugd op de overname: "Ik ben blij dat de werknemers niet langer in spanning af hoeven te wachten en gewoon bij hun bedrijf kunnen blijven werken." 

Vakbonden CNV en De Unie reageren ook positief op de overname omdat de arbeidsplaatsen in de fabriek nu behouden blijven. Bij CNV roemen ze ook de 'goede naam' van VDL als werkgever. 

Staking
Deze uitspraak kun je opvallend noemen. Vrijdag werd namelijk ook bekend dat een deel de fabriek van VDL-Nedcar in Born (Limburg) is platgelegd door een staking. Werknemers daar eisen een betere cao en leggen 48 uur het werk neer. De autofabriek in Born werd in 2012 door VDL overgenomen nadat Mitsubishi er de stekker uittrok. 

Eerder dit jaar werd bekend dat VDL een recordomzet van vijf miljard draaide in 2017. Het bedrijf heeft in totaal zo'n 16 duizend werknemers, waarvan 4700 in Zuidoost Brabant. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.