Justitie stopt met onderzoek naar organisatie die 'reclame' maakte voor zelfdodingspoeder

20 juli 2018 om 14:46
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) stopt met het onderzoek naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW). Aanleiding was het omstreden 'zelfmoordpoeder' dat CLW aan haar leden beschikbaar wilde stellen. Het OM komt na het onderzoek tot de conclusie dat de CLW zich niet schuldig heeft gemaakt aan hulp bij zelfdoding of andere strafbare feiten.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De CLW kwam voor het eerst in het nieuws na de dood van de 19-jarige Ximena Knol. Zij stapte uit het leven met het zelfdodingspoeder. De ouders van Knol hielden de organisatie verantwoordelijk voor de dood van hun dochter omdat het reclame zou maken voor het middel. 

Het zelfdodingspoeder werd op de website van CLW weliswaar niet bij naam genoemd, maar de coöperatie prijsde het wel in algemene zin als een humaan middel om zelfmoord te plegen. 

De coöperatie heeft in een gesprek met het OM gezegd dat ze het poeder nooit heeft besteld. Ook is er beloofd dat alle activiteiten rond het poeder worden gestaakt. Hulp bij zelfdoding, en dus ook het verschaffen van middelen die zelfdoding mogelijk maken, is strafbaar.

Jos van Wijk, voorzitter bij Coöperatie Laatste Wil, is 'hartstikke blij' met het besluit. "Het verrast ons niet want wij hebben nooit strafbare handelingen gedaan.''

De kwestie toont volgens hem wel aan dat er maatschappelijk meer aan de hand is. "Dat blijkt ook uit de steunbetuigingen, de extra donaties en de honderden leden die we erbij hebben gekregen'', zegt de voorzitter. Hij wil opnieuw in gesprek met het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om te praten over een verantwoorde en veilige verstrekking van het zelfdodingsmiddel.

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en is bijvoorbeeld mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of 0900-0113.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.