Video

Björn van der Doelen: ‘De harde g is verschrikkelijk, alsof iemands strot wordt dichtgeknepen’

22 juli 2018 om 11:00
nl
Het Brabantse dialect dreigt te verdwijnen. Dat constateert Björn van der Doelen, bekende Brabander en voorvechter voor vrije dagen met carnaval, die vindt dat wij de taak hebben om het Brabants levend te houden. “Ik vind het toch wel heel fijn om iets op zijn Brabants tegen mijn kinderen te zeggen. Om ze iets Brabants mee te kunnen geven.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Presentator Merlijn Passier zocht ‘Mister Brabant’ Björn van der Doelen op in het Omroep Brabant-programma Brabant 2050 waarin hij onderzoekt of de Brabantse identiteit er over dertig jaar nog wel is. Volgens Björn is de wereld flink aan het veranderen. “Ik vind het heel moeilijk, het gaat nu al zo verrekte snel terwijl ik juist hou van weinig veranderingen. Zo is de Brabantse taal al aan het verdwijnen. Het dialect is aan het slijten.” 

Zachte g
Graag wil de voormalige middenvelder van PSV dat ook in 2050 nog met een zachte g wordt gepraat. Vooral omdat het alternatief volgens hem niet aan te horen is. “Die harde g is toch de meest walgelijke klank die er is. Ggggggggg. Dat klinkt alsof iemands strot wordt dichtgeknepen.” 

Wachten op privacy instellingen...

‘Geef je kinderen Brabants mee’
Björn vindt dat Brabanders zelf hun best moeten doen om het dialect in stand te houden. “Het is jouw taak om als Brabander om dat je kinderen te leren. Dat zouden ze bij ons thuis eens moeten proberen om met een harde g te praten, dan krijgen ze het wel te horen.” 

Het lijkt hard te gaan met de ‘vernederlandsing’ van de Brabantse taal. “Dan kan je wel zeggen, laat dat allemaal maar gaan. Maar ik vind het fijn om mijn kinderen iets Brabants mee te geven. Dat ik op zijn Brabants iets tegen ze kan zeggen. Het zou mooi zijn als er iets van zou blijven bestaan.”  

Brabant wordt belangrijker
Omdat het steeds gemakkelijker wordt om te reizen, worden afstanden steeds kleiner en kan je snel overal in de wereld zijn. Volgens Björn wordt Brabant dan juist steeds belangrijker. “Ik denk dat het juist dan nodig is om ergens bij te horen. Die wereld wordt dan toch veel te groot. Iedereen heeft een beetje thuis nodig.” 

Daarbij gebruikt Björn zichzelf als voorbeeld. “Dat is hetzelfde wat Den Bosch nu voor mij is. Ik woon nu wel in Eindhoven maar als ik in Den Bosch ben, is dat voor mij wel een beetje thuiskomen. Iedereen zoekt wel een veilige thuishaven. Dat Brabantse gevoel. Misschien worden wij in de toekomst wel allemaal wereldburgers met een thuis in Brabant.” 

Wil je meer weten over hoe Brabantse identiteit er in de toekomst uitziet? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050.  Vanaf 17 juni is Brabant 2050 tien weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.