Mathieu van der Poel kan geschiedenis schrijven: 'Als hij plezier heeft, is het goed'

22 juli 2018 om 07:30
nl
Mathieu van der Poel is een alleskunner in de wielersport. Staat hij aan de start van een wedstrijd, dan is de kans groot dat hij als eerste over de finish komt. En dan maakt het niet uit of het gaat om wegwielrennen, veldrijden of mountainbiken. Zondag kan hij geschiedenis schrijven, Marianne Vos hoopt vooral dat hij geniet.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Van der Poel probeert zondag Nederlands kampioen te worden op de mountainbike. Als het lukt pakt hij zijn derde nationale titel van dit jaar, eerder won hij het rood-wit-blauwe tricot op de weg en in het veldrijden. Nooit eerder won iemand in Nederland die drie nationale titels in één jaar.

'Heel bijzonder'
Marianne Vos werd Nederlands kampioen op de weg, terwijl ze ook in het veldrijden en in het baanwielrennen nationale titels pakte. Ze weet hoe het is om op veel disciplines titels te pakken. "Maar Mathieu is echt een multitalent. Voor hem is de combinatie goed te doen. Hij kan ook makkelijk de overstap maken tussen verschillende disciplines."

"Het is echt ontzettend knap wat hij laat zien. Fysiek en mentaal kan hij het allemaal aan", vervolgt Vos vol bewondering. "Als je dit allemaal doet kun je niet altijd 100 procent zijn, maar ook op 95 procent is hij beter dan bijna iedereen. Het is daarbij echt bijzonder dat hij op alle verschillende disciplines zo goed is."

Winnaar
Vos ziet Van der Poel zondag wel winnen en zo zijn derde nationale titel van 2018 pakken. Eerder was ze ook niet verbaasd dat hij het NK op de weg won. "Hij was voor mij de grote favoriet. Maar dat hij het dan ook gewoon doet... en de manier waarop. Hij rijdt op intuïtie en dat maakt het een genot om naar te kijken. Het is prachtig om te zien."

Tekst gaat verder onder Instagram-post.

Wachten op privacy instellingen...

Ten opzichte van anderen heeft Van der Poel iets wat Vos ook nog altijd heeft. De absolute drive om de beste te willen zijn, om te willen winnen. "Hij is inderdaad een echte winnaar. Hij wil de beste zijn, hij wil uitblinken. Die gretigheid die hij heeft, die winnaarsmentaliteit, die is van groot belang."

Alleskunner
Van der Poel wil voorlopig alles. In het veldrijden is hij momenteel absoluut de beste. Op de weg heeft hij al meerdere keren laten zien met de grote jongens mee te kunnen. En op de mountainbike is deelname aan de Olympische Spelen van 2020 het doel. De 23-jarige coureur lijkt voorlopig niet te willen kiezen voor één discipline. Volgens Vos hoeft dat ook niet.

"Hij moet zijn lichaam op tijd voldoende rust gunnen. Maar daarnaast moet hij vooral doen wat hij leuk vindt. Als hij er plezier in heeft, is het goed. Veel mensen willen dat hij kiest, maar als hij het fysiek aankan is kiezen niet nodig. En op die manier kunnen wij er ook veel van genieten, dat is mooi", aldus Vos, die zelf in het bezit is van vijftien nationale titels.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.