Supermarkten willen 3 millimeter te kleine pruimen niet, Boerschappen brengt redding

23 juli 2018 om 15:40
nl
Kees Hamelink is een fruitteler in het Zeeuwse Wemeldinge. Van de ene op de andere dag kwam hij met 60.000 kilo rijpe Opal-pruimen in zijn spreekwoordelijke maag te zitten. De supermarkten die zijn fruit doorgaans afnamen, wilden er amper voor betalen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

En waarom? Door de aanhoudende droogte vielen de pruimen, hou je vast, drie millimeter te klein uit. Boerschappen in Breda bood uitkomst en lijkt Hamelink toch een prettige pruimentijd te gaan bezorgen.

In de bres
Stijn Markusse is eigenaar van Boerschappen, dat wekelijks ruim duizend klanten voorziet van een gevarieerde versbox. Hij kreeg zondag het verhaal mee van de Zeeuwse kweker en voelde zich gelijk geroepen om voor hem in de bres te springen.

“Zoiets doen we zelden”, vertelt Markusse. “Ik ben al geen liefhebber van supermarkten, maar dit geval toont eens te meer aan hoe kwetsbaar boeren of tuinders zijn. Hoe afhankelijk ze zijn van hun inkopers. Dat vinden wij niet te pruimen. Ik heb direct contact opgenomen met het bedrijf en gezegd dat we vandaag (maandag, red.) een eerste pallet met vijfhonderd kilo pruimen komen ophalen. Ik plaatste hierover een bericht op Facebook en binnen de kortste keren regende het steunbetuigingen. Uit de hele provincie. Het maakte van alles los.”

'Morgen een tweede lading'
Terwijl we met Markusse belden, kwam zijn collega Bart Schoonbeek net terug van Zeeland. Markusse: ”Wij gaan die pruimen in een zak van 750 gram doen en voor 1,20 euro verkopen. Ik weet zeker dat we ze snel kwijt zijn, want wat maakt het de klant uit dat die pruimen iets kleiner zijn uitgevallen. Ik weet nu al dat we morgen een tweede lading gaan ophalen. We gaan ermee door tot Kees ermee geholpen is en onze klanten er zin in houden."

Personeel van Boerschappen haalt normaal gesproken dagelijks bij enkele tientallen boeren, tuinders, vlees- en/of visleveranciers verspreid over Brabant verse producten op. Ze worden vervolgens verdeeld over een aantal kratten en daarna naar ophaalpunten of de consument thuis gebracht. “En bij die gelegenheden zullen we onze klanten vragen of ze voor een zacht prijsje ook pruimen uit Zeeland willen kopen. Maar dit geldt ook voor niet-Boerschappers. We helpen Henk met liefde. Als we alles kwijtraken, dan gaat de hele omzet naar Zeeland”, aldus Markusse.

Uit de brand helpen
En ook al groeit zijn bedrijf als kool: het is hem in dit specifieke geval niet om het geld te doen. Hij wil een collega uit de brand helpen en tegelijk een sneer uitdelen aan die zuurpruimen die supermarkten in zijn ogen zijn. 

Tot grote vreugde van Annemiek Hamelink, die namens haar broer een reactie wil geven. Zij was het ook die het probleem waarmee hij kwam te zitten via de social media onder de aandacht bracht. "Ik vind het echt heel fijn dat er onder meer uit Brabant zoveel hulp wordt geboden. Ze komen de pruimen zelfs halen." En Kees? Die was pruimen aan het oogsten.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.