Weercode oranje wegens extreme hitte, hitterecord kan verbroken worden

25 juli 2018 om 08:15
nl
Het KNMI heeft weercode oranje afgekondigd vanwege de extreme hitte van de komende dagen. Vanaf woensdag worden zeer hoge temperaturen verwacht van 35 graden of hoger. Op donderdag en vrijdag zal de temperatuur nog verder oplopen, in Brabant mogelijk zelfs tot 38 graden. Op zaterdag ligt een beetje afkoeling op de loer. Tot die tijd moeten we vooral kalm aan doen.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het is niemand ontgaan, deze week is het tropisch warm. Volgens het KNMI loopt de temperatuur landinwaarts en in stedelijke gebieden het hoogst op. In heel Brabant worden temperaturen verwacht tussen de 34 en 38 graden. Ook in de nacht blijft het zeer warm met minimaal 20 graden.

Hitterecord
De hoogste temperaturen vind je in de oostelijke regio’s. Daar waar de zeewind het laatst invalt en waar de gronden het droogst zijn. Volgens MeteoGroup zullen de Brabantse weerstations Eindhoven en Volkel dan ook strijden om de titel ‘heetste dag sinds lange tijd’.  De heetste dag ooit gemeten in Nederland stamt uit 1944. Toen werd het 38,4 graden in Warnsveld (provincie Gelderland). De kans dat het record komende dagen sneuvelt, is zeker aanwezig. 

Volgens weerman Klaas Dros van MeteoGroup ligt er over heel Europa een warme deken waardoor een verstoring tot dusver nauwelijks kans maakte. Daar komt zaterdag verandering in. "Vanaf vrijdagavond maken we kans op regen- en onweersbuien, zaterdag daalt de temperatuur naar ongeveer 26 graden. Dat scheelt toch tien graden met de dagen ervoor. Het is wel even afwachten hoeveel regen er werkelijk valt,  maar we gaan die dag wel van heet naar minder warm." 

De temperatuur gaat na zaterdag wel weer omhoog, volgende week zal het kwik rond  29 graden hangen. 

Vijfde keer code oranje
Code oranje werd dit jaar al vijf keer eerder uitgegeven, met name vanwege zwaar onweer. Het gold nog niet eerder voor het hele land. Code oranje is nog niet het uiterste alarm, we kennen ook nog code rood. Dat wordt ook wel het 'weeralarm' genoemd. Dit jaar is code rood nog maar één keer afgegeven, vanwege een zware storm die op 18 januari over het land raasde. 

Rustig aan
Het weerinstituut adviseert om goed voorbereid op pad te gaan en de tips van het Nationaal Hitteplan van het RIVM op te volgen. Daarin wordt geadviseerd voldoende te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken. Volgens Dros mogen we er best een beetje van genieten, zolang we de regels maar opvolgen. "Als het enigszins kan, pas dan je ritme aan. Blijf overdag lekker binnen en kijk een filmpje als je thuis bent. Ga pas in de avond naar buiten, eet wat later en geniet 's avonds van de wat lagere temperatuur."

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.