Eva deed mee aan omstreden onderzoek waarbij baby’s overleden, maar haar dochtertje leeft nog

25 juli 2018 om 12:56
nl
Ze wist dat er risico’s aan kleefden, maar ze besloot het toch te doen. Eva uit Lage Mierde beviel in november 2016 van haar kleine, maar gezonde dochter Lotta, terwijl ze Sildenafil had gebruikt. Dat medicijn is nu in opspraak gekomen omdat het mogelijk nadelige effecten heeft voor baby’s na de geboorte. Om die reden stopte het Amsterdamse ziekenhuis AMC met onderzoek naar dit medicijn.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Bij de 93 vrouwen die het middel slikten, overleden na de bevalling 19 baby’s, van wie elf door een mogelijk aan het middel gerelateerde longaandoening. Bij de 90 vrouwen die een neppil (placebo) slikten, overleden 9 baby’s, maar niet aan een longaandoening. Deze cijfers waren zo verontrustend dat werd besloten te stoppen

Ziekenhuizen die meededen
Meer ziekenhuizen deden mee aan het onderzoek, waaronder het Veldhovense Máxima Medisch Centrum. Eva werd in dat ziekenhuis behandeld. Ze is niet in paniek nu het medicijn in opspraak is. Haar dochter is bijna twee jaar, maar nog altijd kerngezond. Eva: "Ze zet haar eerste stapjes en doet het goed. Ik weet het, ik heb een oneerlijk beeld aangezien het bij ons goed is gekomen. Toch wisten we in die tijd dat het om een onderzoek ging, dat er risico's aan zaten."

Vrijdagavond werd ze gebeld door haar gynaecoloog van destijds. Dat het onderzochte middel mogelijk nadelig is voor baby's na de geboorte. En dat het risico op overlijden groter is gebleken bij baby's die het middel kregen toegediend. Zelf slikte ze het middel hooguit twaalf dagen. "Ik kreeg er hartkloppingen van en kreeg een enorme rode boei. Toen zeiden de artsen dat het beter was om te stoppen."

Met twintig weken zwangerschap hoorde ze dat het niet goed was met hun ongeboren dochter. Ze was veel te klein. Terwijl kindjes op die leeftijd 500 gram wegen, woog Lotta amper de helft. Een oorzaak voor de groeiachterstand kon niet gevonden worden. Bij een geboorte bij 24 weken zou het meisje levensvatbaar kunnen zijn maar ook in dat geval zou ze veel te klein zijn om te kunnen worden geholpen. "Het speelt zich af in je buik maar je kunt zelf helemaal niets doen. Dan krijg je zo'n kans, die grijp je. Ook al gaat het om een testmiddel."

'Weinig zorgen'
Heeft ze zich dan geen moment zorgen gemaakt na het verschijnen van de berichten? "De gynaecoloog was helder en duidelijk, het gaat vooral om kindjes die te vroeg geboren worden. Voor Lotta is er voor nu geen reden tot zorg, ze is met 37 weken geboren. Ze woog weliswaar maar twee kilo maar voor nu maak ik me echt geen zorgen."

Ze windt zich eerder op over de berichtgeving. Het stoort haar dat het onderzoek nu in het nieuws komt alsof het een sensatieverhaal is. Alsof de vrouwen die meededen niet goed zouden hebben nagedacht.

Goed begeleid
"Maar zo is het niet. We zijn ontzettend goed voorgelicht voordat we aan het middel begonnen. We kregen een boekwerk mee met daarin de mededeling dat ze niet alle risico's kenden. Ik besef heel goed dat het makkelijk praten is wanneer je een gezonde dochter rond hebt lopen, maar wij zijn heel goed begeleid hierin. Bovendien wil je echt iets doen wanneer je hoort dat het niet goed gaat met je kindje.” 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.