Video

Gerda viert haar verjaardag, nog één keer: 'Mijn laatste feest wordt mijn crematie'

25 juli 2018 om 20:24
nl
Het is Gerda's 62ste verjaardag, en het is haar laatste. Hoewel ze vroeger dacht dat ze 80 zou worden, zal ze in dit levensjaar overlijden. Gerda Cobben uit Heeze heeft kanker. "Mijn lichaam voelende, duurt het niet lang meer. Ik ben veel aan het inleveren. Maar ik ga door met fijn leven, leuk leven. Zo geniet ik elke dag wel van iets."
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Een maand geleden deed Gerda haar aangrijpende verhaal bij Omroep Brabant tijdens de themadag Over Leven met Kanker. Ze zei daar onder meer: "Laat je er niet onder krijgen door die kutkanker. Ondanks dat je kanker hebt kun je gewoon doorleven." Ook zei ze: "Mensen durven patiënten met kanker nooit te benaderen. Maar je voelt je juist goed als je aandacht krijgt. Kanker is niet besmettelijk. Het zit in mijn lijf en niet in dat van jou."

High five op straat
Haar situatie gaat achteruit, maar ze wil koste wat het kost positief blijven, vertelt ze nu. Zo stemt het haar vrolijk dat haar openhartige interview vorig maand mensen aan het denken heeft gezet. Op straat is ze meerdere keren aangesproken. 'Knap dat je het zo doet', werd er bijvoorbeeld tegen haar gezegd en kreeg ze een high five van een ander. "Maar zo ben ik altijd wel geweest. Ik heb mijn ziekte heel openbaar gemaakt en ik krijg daar nu veel voor terug."

Daarmee geeft ze meteen haar boodschap mee: let op elkaar. "Loop eens even naar binnen bij je zieke buurman of buurvrouw. Zorg voor een lekker kopje soep nu met die hitte. Of geef een schouderklopje, gooi een kaartje in bus, schrijf leuk gedichtje waar een ander om kan lachen terwijl die net in de ellende zit. Je kunt voor iedereen iets betekenen."

Klaar voor de dood
Gerda heeft geen angst voor de dood, ze is er klaar voor. Ze heeft alles geregeld wat ze kon regelen. "Het moeilijkste moment is straks voor mijn man. Ik hoop dat hij een gelukkig leven kan leiden zonder mij." Dan ineens, hardop lachend: "Ik wilde zelfs een nieuwe partner voor hem uitzoeken. Maar dat ging toch wat te ver voor hem."

Natuurlijk zijn er moeilijke en emotioneel zware momenten voor Gerda. Maar ze blijft optimisme uitstralen. Zo moet ook haar crematie worden, zegt ze. "Mijn verjaardag vandaag is niet mijn laatste feestje. Mijn laatste feestje is mijn crematie. Dan wordt mijn leven nog een keer gevierd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.