Kerncentrale Doel 3 opnieuw stilgelegd na defect in turbinesysteem, reactor lag al tien maanden stil

30 juli 2018 om 15:36
nl
Kerncentrale Doel 3 is opnieuw stilgelegd nadat een defect in het turbinesysteem in het niet-nucleaire deel werd ontdekt. Zondag werd de centrale van het elektriciteitsnet afgekoppeld. Komende vrijdag is de kerncentrale naar verwachting weer operationeel.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Doel 3 lag tussen september 2017 en juli 2018 ook al stil. Het beton in de plafonds en muren van een opslagbunker in het niet-nucleaire deel van het complex bleek toen te zijn aangetast. Vorige week startten de monteurs met het opstarten van de reactor, een proces dat dagen duurt. Toen kwam het nieuwe defect aan het licht. "Als de turbine stilgelegd moet worden, valt automatisch ook de kerncentrale uit", aldus een woordvoerder van Engie Electrabel. 

De kerncentrale net over de grens bij Ossendrecht telt vier reactoren. De Nederlandse buurgemeentes zijn bezorgd over over de veiligheid. De kerncentrale sluit in 2025 en heeft volgens critici last van ouderdomskwalen. Een petitie om de kerncentrale eerder te sluiten werd massaal getekend.

Waslijst van problemen
Incidenten volgen elkaar de laatste jaren snel op. Eerder werd er een lek gevonden in Doel 1, dat is de oudste van de vier kernreactoren. En ook bij Doel 4 waren er problemen. Het probleem bleek toen ook bij de turbine te zitten in het niet-nucleaire deel. De kleppen van de turbine worden elektronisch aangestuurd. Daar ging het fout. 

Bij de kerncentrale was niemand bereikbaar voor een toelichting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!