Herrie? Johan start petitie vóór Eurocircuit Valkenswaard: 'Motorgeluid is juist mooi'

1 augustus 2018 om 07:43
nl
Om het Eurocircuit in Valkenswaard een hart onder de riem te steken is Johan Wijbenga een handtekeningenactie gestart. Het Eurocircuit wil uitbreiden, en dat stuit op verzet van een groep omwonenden. Maar Johan heeft geen enkele last van de geluiden op het circuit en vindt de uitbreiding juist een goed plan. En hij is niet de enige. "Ik heb al ruim vijfduizend handtekeningen opgehaald."
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

En dat is veel meer dan Johan verwachtte. "Ik dacht zelf aan duizend stuks in een week tijd. Het gaat veel beter dan gehoopt!"

Niet alleen klagende mensen
Er zijn daarentegen ook honderden omwonenden géén voorstander van de uitbreiding. Ook de Vereniging Groen en Heem Valkenswaard is niet blij met de petitie. “Wij zijn niet tegen het Eurocircuit en ook niet tegen het gebruik door de lokale verenigingen. Wij zijn wel tegen de huidige illegale commerciële bedrijfsactiviteiten en de verdere uitbreiding van deze bedrijfsactiviteiten op het gemeentelijk circuit door onderverhuur door de Nederlandse Rallysportvereniging aan de Stichting Eurocircuit en anderen, ten koste van het welzijn en woongenot van vele inwoners en bezoekers van Valkenswaard. Daarbij zijn wij voorstander van verduurzaming van de huidige activiteiten met verbrandingsmotoren”, laten de tegenstanders weten in een schriftelijke reactie.

"Er is blijkbaar een groep mensen die tegen het circuit is", vertelt Wijbenga in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio. "Of in ieder geval: het groepje is tegen de uitbreiding van het Eurocircuit. Mensen die klagen, hoor je vaak. Maar mensen die voor het circuit zijn, moeten ook eens iets laten horen."

En dat is waarom Johan zijn actie startte. "Ik woon tegenover het circuit en ja, ik hoor ook het lawaai van de motoren. Maar dan is alles mee gezegd. Je kunt je overal wel aan storen."

Groen& Heem
De mensen die last hebben van het Eurocircuit, worden gesteund door de vereniging Groen& Heem. "Ze zijn erg bezig met het milieu", aldus Wijbenga. "Dat is natuurlijk ook erg belangrijk."

"Maar wat ik niet snap", vervolgt hij, "ze hebben de kans gekregen om te overleggen met het Eurocircuit. Om te kijken hoe de overlast die zij ervaren, beperkt kan worden. Maar dat gesprek zijn ze niet aangegaan. Wat wil je dan?"

Economisch verdienmodel
Lambert de Brouwer, voorzitter van Groen& Heem, is het niet eens met de uitspraken van Wijbenga. "Wij, en de vierhonderd omwonenden die wij steunen, zijn niet tegen de rallysportvereniging. Helemaal niet. We hebben niks tegen de grand prix die er verreden wordt of de motorsport in het algemeen. 

"Maar we zijn er wel tegen dat dit terrein geëxploiteerd wordt en zoveel mogelijk geld moet opleveren", vervolgt hij. "Er zijn daar veel kleine bedrijfjes die ruimte huren, en daar bijvoorbeeld slipcursussen organiseren. Dat geluid hoor je tot in het stiltegebied."

Dat Groen& Heem niet in gesprek wil met de rallysportvereniging heeft volgens De Brouwer ook een andere oorzaak. "Wij willen met de gemeente in gesprek, de eigenaar van het terrein. We hebben niets aan een gesprek met de rallysportvereniging. De gemeente gaat over dat stuk grond."

Naar de raad
Ondertussen blijft het aantal handtekeningen voor de petitie van Wijbenga toenemen. "Aan het eind van deze maand ga ik de handtekeningen aan de gemeenteraad van Valkenswaard overhandigen. Dan kunnen zij zien dat er ook heel veel mensen juist vóór het circuit zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.