Rome steekt stokje voor sluiting Joanneskerk in Oisterwijk

1 augustus 2018 om 13:32 • Aangepast 23 maart 2023 om 17:25
nl
De sluiting van de Joanneskerk in Oisterwijk gaat voorlopig niet door. Rome heeft daar een stokje voor gestoken.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

De Joanneskerk maakt onderdeel uit van de fusieparochie Oisterwijk-Haaren-Moergestel. De bisschop besloot om één van de twee Oisterwijkse kerken, de kleinere Joanneskerk, te sluiten. Hij volgde daarmee de beslissing van het kerkbestuur van de fusieparochie .

Beroep in Rome
Bezwaren van kerkgangers van de  Joanneskerk tegen sluiting werden door de bisschop terzijde geschoven. Maar een groep parochianen ging tegen het besluit van bisschop De Korte in beroep bij de congregatie voor de clerus in Rome en kreeg gelijk. Het is voor zover bekend voor het eerst dat Rome een Nederlandse kerksluiting tegenhoudt. 

"Er zijn geen financiële argumenten om de kerk te sluiten”, zegt parochiaan Frans Alting von Geusau die bezwaar maakte in Rome. "De fusieparochie is een van de rijkste van het bisdom. En het meeste geld werd binnengebracht door gelovigen van de Joanneskerk. Dat juist onze kerk moest sluiten is ingegeven door jaloezie. ”  

Sloten vervangen
Hoewel de bisschop de sluiting van de Oisterwijkse kerk eerder al had opgeschort in afwachting van een uitspraak van de Romeinse congregatie besloot de pastoor van de fusieparochie de sloten van de kerk toch per 1 juli te vervangen. De parochianen kunnen er dus nu niet meer in. Zij houden sinds vorige maand kerkdiensten bij iemand thuis. 

Op scherp
Of en wanneer er weer diensten zullen zijn in de kerk is onduidelijk. De Joanneskerk is en blijft onderdeel uitmaken van de grotere fusieparochie, en de verhoudingen binnen die parochie zijn door de kwestie rond de sluiting  op scherp komen te staan.  

 

*) https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!