Negatief zwemadvies voor IJzeren Man in Eindhoven, forse toename van het aantal blauwalgen

2 augustus 2018 om 11:54
nl
Mensen wordt afgeraden te zwemmen bij zwemplas de IJzeren Man in Eindhoven. Voor beide zwemzones, diep en ondiep, is donderdag een negatief zwemadvies afgegeven. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, die in heel de provincie controles uitvoert, heeft bij de laatste inspectie van deze zwemplas een forse toename van het aantal blauwalgen vastgesteld. Deze bacteriën kunnen zorgen voor overlast en gezondheidsproblemen.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De Brabantse zwemwaterlocaties worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en de kwaliteit van het water. Als er aanleiding voor is, kan de provincie een zwemverbod of een negatief zwemadvies instellen. Een negatief zwemadvies betekent dat zwemmen in de betreffende plas wordt ontraden, maar - op eigen risico - nog wel mág. Een negatief zwemadvies wordt pas ingetrokken als een structurele verbetering van de waterkwaliteit is aangetoond.

Blauwalgen
Blauwalgen komen van nature voor in het water, maar geven overlast als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Blauwalgen maken het water troebel en kunnen giftige stoffen afscheiden die schadelijk zijn voor mens en dier. 

Wachten op privacy instellingen...

Blauwalgen kunnen ook stankoverlast en vissterfte veroorzaken. De belangrijkste oorzaak van blauwalgenoverlast is een grote hoeveelheid voedingsstoffen in het water.

'Gebruik je gezond verstand'
Naast de IJzeren Man is er ook een negatief zwemadvies afgegeven voor de Binnenschelde in Bergen op Zoom. Voor het strand bij de Ottermeerhoeve in Wouwse Plantage, de Westpolderplas bij Etten-Leur, De Kuil bij Prinsenbeek, recreatieplas Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Het Engelermeer West bij Engelen, de Oosterplas en de Zuiderplas bij Den Bosch, de Meerse Plas bij Den Dungen, het Schaartven in Overloon en de Spartelvijver bij Hooge Mierde geldt een waarschuwing. Recreatieplas De Spanckelaar in Spang-Capelle wordt nader onderzocht. 

"Mensen van wie de conditie minder goed is en kleine kinderen adviseren we ook deze wateren niet in te gaan", vertelt een woordvoerder van de provincie. "Gebruik je gezond verstand."

Veilig zwemmen
Wie veilig wil zwemmen, kan op zwemwater.nl zien waar dit kan. Zwemmen op niet-aangewezen locaties wordt altijd afgeraden. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.