Eindhovense Lieke fietst met 74 kilometer per uur over landingsbaan Woensdrecht - Omroep Brabant
Video

Eindhovense Lieke fietst met 74 kilometer per uur over landingsbaan Woensdrecht

5 augustus 2018 om 17:01
nl
Op de landingsbaan van Vliegbasis Woensdrecht waar normaal F-16’s en Chinooks opstijgen, bereikte zondag een ligfiets een flinke snelheid. Met maar liefst 74 kilometer per uur fietsten Jennifer Breet en Lieke de Cock over het asfalt. De studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam mochten van Defensie op de landingsbaan een laatste test uitvoeren, binnenkort wordt de fiets naar de Verenigde Staten verscheept.
Geschreven door

"De ligfiets is helemaal op maat gemaakt," zegt de Eindhovense Lieke. "Er is een 3-D poppetje van me gemaakt en alles is in kaart gebracht om de kracht die ik heb zo goed mogelijk te benutten." 

Het uiteindelijke doel is om met de ligfiets in september het wereldrecord van 122 kilometer per uur te verbeteren in de Nevadawoestijn. Dat het mogelijk is om zo hard te fietsen komt vooral door het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX. “Op een gewone fiets wordt je sterk afgeremd door de wind.” Het team heeft zich dit jaar dan ook extra ingezet om de luchtweerstand te beperken, aldus Lieke. “Er is maandenlang ontworpen om de fiets volledig op maat van de atleten zo aerodynamisch mogelijk te maken."

De onderzoekers werkten vaker samen met Defensie en kwamen zo in Woensdrecht terecht. "Het is niet makkelijk om in Nederland een baan te vinden met goed asfalt en waar het veilig is. In Nevada gaat het om tien kilometer. De baan in Woensdrecht was maar 2,5 kilometer, vandaar dat de snelheid lager lag. Maar een betere baan kunnen we in Nederland niet vinden," vertelt een woordvoerder.

 Lieke is vol vertrouwen dat ze in Nevada de snelheid voor het wereldrecord wel gaat halen.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.