E-bike van pastoor gestolen met zijn gewaad in de fietstas, maar 'vergeven doe ik natuurlijk wel'

6 augustus 2018 om 16:40
nl
Dat zijn e-bike is gestolen, is al enorm balen. Maar dat zijn fietstas met daarin zijn dierbare gewaad uit Burkina Faso is meegenomen, vindt pastoor Fons Burm eigenlijk nog veel erger. Om de 71-jarige pastoor te helpen, hebben verschillende Roosendalers een duidelijke oproep op Facebook geplaatst. "Geef het gewaad, met of zonder fiets, af bij de Sint Josephkerk."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

"Vijf minuutjes maar", dacht de pastoor toen hij zijn fiets ruim een week geleden parkeerde bij de bibliotheek. Fons Burm zette zijn elektrische fiets daarom niet op slot. 

'Van delen word je gelukkiger'
"Ik heb de gewoonte om mijn fietstas mee te nemen naar binnen, de bieb in. Dit keer heb ik hem alleen dicht gedaan. Ik dacht nog: zal ik de tas meenemen voor dat eventjes. Het was gewoon onoplettendheid." De pastoor benadrukt dat hij op zijn leeftijd eigenlijk alles dubbel moet checken. 

Het toeval wil dat de pastoor vlak voor de diefstal nog een dienst heeft houden in een nabijgelegen ouderencentrum. "Het thema was: van delen word je gelukkiger. Daar dacht ik meteen aan toen ik terug kwam op de plek van mijn fiets. Toen ik in m’n zak naar m'n sleutel zocht, dacht ik: potverdorie, die heb ik niet."

Emotionele pijn
Dat de fiets weg is, vindt Burm het minst erg. In zijn gestolen fietstas zat een dierbaar gewaad. "Dat gewaad heb ik al zo'n vijfentwintig jaar. Het heeft veel emotionele waarde." Vijf jaar geleden overleed de broer van de pastoor. "Hij was heel belangrijk voor me. Hij deed veel goed werk in Burkina Faso en ik ben een paar keer naar hem toe gereisd." 

Tijdens zijn eerste reis naar Burkina Faso kocht de pastoor het gewaad. "Dat ik dat gewaad niet meer heb, daar heb ik toch wel de meeste emotionele pijn van." Het gaat om een wit, katoenen gewaad met allerlei geborduurde symbolen erop. "Afrika staat erop en ook een hert dat water drinkt. Dat is een verwijzing naar Psalm 42." Het is een heel licht gewaad wat de pastoor vooral in de zomermaanden droeg tijdens feesten en uitvaarten. 

De tekst gaat verder onder Facebookpost. 

Wachten op privacy instellingen...

'Er is geen wrok'
Ondanks de teleurstelling is Burm niet boos op de dief. "Vergeven doe ik het altijd natuurlijk. Er is helemaal geen wrok. Misschien was hij wel erg in nood of zat hij financieel heel moeilijk. Ik probeer een beetje de geest van die persoon te begrijpen."

De pastoor heeft nog niet gebeden voor een goede afloop. "Je brengt me wel op een idee", reageert hij. "Misschien kan ik bidden voor mensen, op dat ze toch proberen om goede normen en waarden te hebben." Dat zoveel mensen de oproep op Facebook delen, kan hij wel waarderen. "De mensen leven erg mee."

Voor nu moet de pastoor het doen met een ander, linnen gewaad. "Mijn zwager heeft gelukkig veel contacten in Burkina Faso. Ik ga vragen of hij een nieuw, handgemaakt en geborduurd gewaad kan opsturen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.