Video

Stan Storimans werd gedood door Russische clusterbom, nu is er een reconstructie van de fatale dag

10 augustus 2018 om 09:57
nl
Zondag is het precies tien jaar geleden dat cameraman Stan Storimans uit Goirle om het leven kwam in Georgië. Hij was aan het filmen voor RTL Nieuws, toen hij werd getroffen door een Russische clusterbom. Tien jaar na zijn dood wordt die fatale dag in de documentaire ‘De zinloze moord op Stan Storimans' opnieuw gereconstrueerd. “Het is heel aangrijpend om te zien.”
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

Vincent Verweij maakte de documentaire. Samen met de weduwe en dochter van Stan Storimans en RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans, keerde hij terug naar de plaats van de aanslag. 

Terug naar Gori

“Jeroen was erbij in Gori, tien jaar geleden. Nu hebben we die verschrikkelijke dag van minuut tot minuut herbeleefd. Ook weer op het plein, waar Stan stierf.”

Storimans was een zeer ervaren cameraman. Hij werkte al ruim twintig jaar als cameraman en had sinds 2000 zijn eigen audiovisuele bedrijf in Goirle. Hij kwam in oorlogsgebieden als Afghanistan en Irak. En dus ook in Georgië, waar hij in 2008 samen met de verslaggever verslag deed van het conflict tussen Rusland en Georgië om Zuid-Ossetië. 

“Tijdens het draaien van een reportage ging op het plein in Gori een clusterbom af. Met de klap kwamen duizenden kleine, metalen deeltjes vrij. Ze doorboorden het lichaam van Stan. Hij was op slag dood.”

Let op, het volgende fragment bevat schokkende beelden!

Aangrijpend
“Nu we met Jeroen Akkermans teruggingen naar die plek, kwam alles natuurlijk weer naar boven. Het was heel emotioneel”, vertelt de documentairemaker. “Ook Marjolein, de weduwe van Stan, doet in de nieuwe documentaire haar verhaal en vertelt hoe verschrikkelijk die dag voor haar was. Dat is heel aangrijpend om te zien.”

“Zij en de kinderen hebben een hele zware tijd gehad. Plotseling viel Stan weg en omdat het wereldnieuws werd, stonden ze in het midden van de belangstelling. Het heeft natuurlijk tijd gekost om dat te verwerken. In de documentaire vertelt Marjolein dat ze tien jaar na dato hun leven weer hebben opgepakt. De kinderen hebben de vrolijkheid en het optimisme van Stan overgenomen. Ze zijn niet bij de pakken gaan neerzitten.”


Heftige beelden

In de documentaire worden ook nog niet eerder vertoonde beelden getoond. “De aanslag werd tot in het meest bloederige detail vastgelegd”, vertelt Verweij. “Om de hoek van het plein waren collega-cameramensen aan het draaien. Binnen een halve minuut na de aanslag waren zij op het plein. Je ziet dus de verschrikking van die aanslag in beeld.”

“Tien jaar geleden vonden media bepaalde beelden te heftig om uit te zenden. Maar omdat we intussen een stuk verder zijn, denken we dat het nu wel kan.” 

Rusland ontkent

Sinds de aanslag strijdt Jeroen Akkermans voor een veroordeling van de schuldigen aan de oorlogsmisdaad. “Rusland ontkent alle betrokkenheid bij de aanslag waarbij Stan stierf. Rusland zegt dat de Georgiërs het hebben gedaan. Totale onzin, want er zijn delen van een Iskander-raket gevonden en die komt alleen voor in het arsenaal van het Russische leger.”

“Jeroen Akkermans vecht bij de rechter voor de nabestaanden van Stan. En ook voor elf Georgische slachtoffers die vielen. Het gaat waarschijnlijk nog jaren duren, maar Jeroen is een terriër. Hij zal nooit opgeven. Ik voel me vereerd dat ik met hem de documentaire over Stan Storimans mocht maken.”

De documentaire ‘De zinloze moord op Stan Storimans' is zondag 12 augustus om 23.00 uur te zien op RTL 4. Ook is de documentaire vanaf zondag te bekijken op Videoland. 


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.