Uren voor huishoudelijke hulp gehalveerd in de zomer, Kamervragen SP over maatregel van Tzorg

10 augustus 2018 om 15:03
nl
De SP'ers Henk van Gerven en Maarten Heijink hebben Kamervragen gesteld over thuiszorgorganisatie Tzorg in Breda. Dit deden ze na berichten over halvering van het aantal uren voor huishoudelijke hulp tijdens deze zomerperiode.
Geschreven door

Elsayed Farag uit Breda is een van de cliënten van Tzorg die in deze vakantieperiode minder zorg krijgt. "Ik heb chronische ziektes en ik heb recht op  2 uur thuishulp per week, om mijn flat schoon te maken." Van Tzorg heeft hij te horen gekregen dat hij minder hulp krijgt vanwege de vakantieperiode.  Hij moet zelf het probleem maar zien op te lossen.

'Het is hun probleem'
De hulp komt nu niet wekelijks maar eens in de twee weken. Farag is daar boos over. "Het is hun probleem dat ze geen personeel kunnen krijgen. Daar heb ik niks mee te maken." Farag heeft er wel over geklaagd, maar ze zijn bij Tzorg slecht te bereiken en bellen volgens  hem niet terug. 

De SP-kamerleden Van Gerven en Hijink willen van minister Hugo de Jonge weten of hij het acceptabel vindt dat cliënten tijdens de zomerperiode niet het aantal uren huishoudelijke hulp krijgen waar zij recht op hebben. 

Daarnaast willen ze van de minister weten of Tzorg (landelijk actief in zo'n driehonderd gemeenten) ook in andere gemeenten uren huishoudelijke zorg heeft geschrapt of andere thuiszorgorganisaties dit ook hebben gedaan. Van Gerven en Hijink vinden dat gemeenten in zo'n geval geld terug moeten eisen van de thuiszorgorganisaties.

'Als feit medegedeeld'
Bas Maes van de SP Breda heeft hier ook vragen over gesteld aan het Bredase college van burgemeester en wethouders. Hij werd hierop gewezen door klanten en medewerkers van Tzorg. 

Volgens Maes is het besluit om alle geleverde uren voor huishoudelijke zorg te halveren 'als feit medegedeeld aan de cliënten'. "Volgens de thuishulpen die het probleem met de zomerroosters wel zagen aankomen, is er niet geluisterd naar hun suggesties om bijvoorbeeld voldoende uitzendkrachten in te zetten. De problemen met roosters in de zomerperiode zijn nu op het bordje van klanten neergelegd."

Voor de gemeente Breda was het vrijdagmiddag nog te vroeg om inhoudelijk op de zaak te reageren. "We hebben de raadsvragen van de SP pas vanmiddag ontvangen. We zoeken het uit en zullen op een later moment de raadvragen zorgvuldig beantwoorden", aldus een woordvoerster.

Volgens Tzorg is er geen sprake van een halvering van de zorg, maar van een kleine vermindering. "De meeste cliënten krijgen in de vakantie maar één week geen huishoudelijke hulp", vertelt woordvoerder Erwin Vos.  De zorgaanbieder betreurt de ophef, maar zegt alle honderd cliënten netjes te hebben geïnformeerd. Ook belooft Tzorg de niet geleverde hulp later in te halen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.