'Dit doet pijn', organisatie trekt stekker uit Osse Kermisfeesten na verloren rechtszaak - Omroep Brabant
Video

'Dit doet pijn', organisatie trekt stekker uit Osse Kermisfeesten na verloren rechtszaak

10 augustus 2018 om 19:00
nl
De Kermisfeesten in Oss gaan niet door. De rechtbank besloot dat de buitenfeesten door mochten gaan, maar zonder muziek. Dat ziet de organisatie echter niet zitten. Enkele buurtbewoners waren een rechtszaak begonnen vanwege geluidsoverlast.
Geschreven door

De horecaondernemers laten in een reactie weten teleurgesteld te zijn. "Kermisfeesten zonder muziek op straat zijn in onze ogen ondenkbaar." Ze hebben het volledige buitenprogramma daarom geannuleerd. Daarmee komt er een eind aan een 13-jaar oude feesttraditie. "We doen dit met pijn in ons hart." De organisatoren proberen daarom een alternatief feestje in de bestaande kroegen te vieren.

Tijdens de Osse kermis staat er ieder jaar een grote feesttent in de Eikenboomgaard. Zeven dagen lang is het daar feest met optredens van dj's en bands. En dat zijn mensen die in die straat wonen zat. Theo Henskens: "Vorig jaar stond het podium pal voor mijn huis. Het geluid liep op tot 90 of 100 decibel. Je doet dan echt geen oog dicht."

Zijn vrouw Christine vult aan: "De muren en kopjes trilden ervan en de tv was niet te horen. Gek werden we ervan." Ze worden gesteund door hun buren. "Er staan grote hekken en een enorme tent voor onze huizen. Het is hier dan zeven dagen lang echt onleefbaar."

'Dit was te extreem'
Samen met een aantal buren stapten ze naar de rechter om de vergunning die de gemeente Oss voor de Kermisfeesten had afgegeven, in te laten trekken. En met succes. De rechter heeft besloten dat de Kermisfeesten wel door mogen gaan, maar zonder muziek. Het is verboden om een geluidsinstallatie buiten te zetten of muziek te maken.

Theo Henskens en zijn vrouw zijn opgelucht. "Wij zijn blij met dit besluit. Als je in het centrum woont zijn er wel vaker feestjes. Dat vinden wij geen probleem. Maar dit was echt te extreem."

'Ongetwijfeld een feest'
De gemeente Oss is teleurgesteld in de uitspraak. Loco-burgemeester Kees van Geffen: "Wij vinden dat de Kermisfeesten een hele mooie aanvulling waren op het programma van de kermis. Wij vinden het dus jammer dat de rechter deze uitspraak gedaan heeft." 

Bedreigingen via social media
Hoewel Theo en zijn vrouw dus niet wakker zullen liggen van de muziek, is het maar de vraag of ze goed zullen slapen. Want ze zijn bang voor de reacties van mensen die wel graag hadden willen feesten. Theo: "We zijn via Facebook, telefoontjes en briefjes in de brievenbus al bedreigd. Dat we er spijt van zouden krijgen. Ook is er een oproep geweest om een lawaaiprotest voor onze deur te houden."

De gemeente Oss betreurt deze reacties. Loco-burgemeester Van Geffen: "Iedereen heeft het recht om bezwaar te maken. Daar mag niet aan getornd worden. Wij zullen op geen enkele wijze accepteren dat mensen bedreigd worden vanwege het feit dat zij bezwaar hebben aangetekend tegen een vergunning die wij verleend hebben."

Beveiliging
De gemeente Oss houdt de bedreigingen aan het adres van de buurtbewoners de komende tijd scherp in de gaten.

Wachten op privacy instellingen...

De kermis in Oss gaat wel gewoon door, met attracties en luide muziek. Donderdag begint de opbouw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.