Video

Miljoenen voor make-over Brabantse bossen: 'Er gaat veel veranderen'

13 augustus 2018 om 17:30
nl
Met een schep loopt Jan Rots de bossen bij de Groote Heide in. "Ik zal het je laten zien", zegt hij, terwijl hij zijn schep in de bosbodem zet. "Kijk, de hele bodem heeft een dikke laag met strooisel, afkomstig van de dennen, hier wel vijftien centimeter dik. Die verteert dus niets. Het bodemleven is dan niet actief."
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Brabantse bossen kunnen erg eenzijdig zijn, met een voedingsarme bodem. En daar moet wat aan gebeuren, willen de bossen in de toekomst extreem weer, zoals droogte, goed aankunnen. Dus trekt de provincie samen met de Europese Unie 6 miljoen euro uit om de bossen nieuw leven in te blazen. De Bosgroep Zuid-Nederland, een coöperatieve vereniging met 400 landeigenaren, gaat het project uitvoeren.

Honderdduizenden bomen
Op verschillende locaties in Brabant worden honderdduizenden bomen bijgezet. Het gaat om diverse soorten, die wel in Brabant bestaan, maar nog niet zoveel in de bossen staan. Zoals bijvoorbeeld de flapper-iep en de ratelpopulier. 

"We willen een gevarieerder bos maken met veel structuur, bestaande uit verschillende soorten bomen met ook verschillende leeftijden", zegt Jan Rots van de Bosgroep Zuid-Nederland. "Voor mensen die soorten kunnen herkennen, gaat er veel veranderen in de Brabantse bossen. Er zal veel meer diversiteit zijn."

"Die honderdduizenden bomen zijn eigenlijk nog niet genoeg om in de toekomst een rijk bodemleven te hebben", zegt Rots. "Het gaat om een eerste aanzet. Het is de bedoeling dat de bomen zichzelf op termijn kunnen uitzaaien."

Vijf keer meer water
In de bossen bij de Groote Heide staan de lijsterbes en de varens er verdord bij. "Die hebben flinke klappen opgelopen. Als het bos een rijker bodemleven zou hebben, zou er vijf keer meer water vastgehouden kunnen worden", zegt Rots. 

Even verderop in het bos staan er meer soorten bij elkaar. De esdoorn en de hazelaar. "Dit zijn juist de soorten die we willen aanplanten, om ervoor te zorgen dat de bosbodem zich kan gaan ontwikkelen." Rots zet opnieuw zijn schep in de grond. "Kijk, hier zie je geen dikke laag met strooisel, het rottend blad gaat meteen de bodem in. Veel van deze soorten zijn vroeger nooit aangeplant omdat onze bossen voor houtproductie dienden."

Zaak van de lange adem
De komende drie jaar worden er dus honderdduizenden bomen geplant. Maar dan duurt het nog even voordat de bossen sterker worden met een rijker bodemleven. 

"De bodem komt pas echt over decennia tot ontwikkeling", zegt Rots. Het is niet een maatregel die we nu uitvoeren en dat we volgend jaar klaar zijn. Maar ik denk dat de komende generaties hier nog de vruchten van zullen plukken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.