Video

Arijan (Adje) van Bavel: 'John Lanting was de allerbeste deurensmijter'

16 augustus 2018 om 16:32
nl
“Niemand beheerst het gooien met deuren zo als acteur John Lanting”, zegt acteur en bewonderaar Arijan van Bavel uit Tilburg. Donderdag werd bekend dat deze 'koning van de klucht’ op 88-jarige leeftijd is overleden in zijn woonplaats Breda.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Voor Arijan, die bekend werd als ‘Adje’ in de tv-show van Paul de Leeuw, is John een held.  De Tilburger volgde geregeld workshops bij de kluchtenkoning. Later kwam hij ook bij John thuis en dan ‘analyseerden we zijn oude kluchten en die van mij’.“

Perfecte timing
"Wat maar weinig mensen zich realiseren, is dat een klucht als een zeer precies uurwerk in elkaar steekt. Het gooien van een deur komt heel nauw, op de milliseconde. Lanting was een perfectionist en wist die deur altijd perfect getimed dicht te gooien”, klinkt het nog steeds vol bewondering uit de mond van Arijan.

Verder beschrijft de Tilburger de kluchtenkoning als lief maar ook kritisch. “Ik was altijd een beetje gespannen als John mijn stuk beoordeelde. Hij begon altijd lief, maar dan kwam altijd die ‘maar’."

Loopt als een klok
Net zoals bij een goed uurwerk, moet een klucht technisch goed in elkaar steken. ”John heeft mij veel technische trucs geleerd waar ik nog steeds gebruik van maak. Ik heb het dan over de sfeer aanvoelen en timing. Het ziet er vanuit de zaal altijd zo gemakkelijk uit zo’n klucht, maar het vergt echt vakmanschap.”

“Jammer dat halverwege de jaren ‘90  de klucht in Nederland zo verguisd werd. Het werd een beetje weggezet als simpele deurensmijterij. Ik ben ervan overtuigd dat dit imago van de klucht er destijds aan heeft bijgedragen dat John stopte met zijn acteerwerk. Dat is jammer, want hij was en blijft de grootste deurensmijter in dit wat miskende genre.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.