Aanslagen op panden zijn 'de nieuwe vorm van intimidatie' [OVERZICHT] - Omroep Brabant
Video

Aanslagen op panden zijn 'de nieuwe vorm van intimidatie' [OVERZICHT]

16 augustus 2018 om 18:39
nl
"Het is een nieuwe vorm van intimidatie. En het is zorgelijk." Madeleine van Toorenburg, kamerlid van het CDA, maakt zich al langer zorgen over de ondermijnende criminaliteit. En dit is op dat gebied een nieuwe loot aan de stam.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Maandag werd een explosief gegooid naar café  t Berghje in Oss. Het is geen incident. Eerder dit jaar kwamen tien vergelijkbare  zaken voor in onze provincie. Er werden huizen beschoten in Breda, Roosendaal, Eindhoven en Tilburg. Een explosief ontplofte bij een appartement in Den Bosch en zwaar vuurwerk vernielde een huis in Vught.  Een Eindhovens woonwagenkamp werd beschoten en een kogelregen trof een kapperszaak in Breda.

Vijf voorbeelden van 'waarschuwings aanslagen

Wachten op privacy instellingen...


Criminelen faciliteren
"Dit soort aanslagen worden gepleegd om iets af te dwingen en soms krijgen criminelen dan ook hun zin", zegt Van Toorenburg. Ze doelt daarmee op het feit dat beschoten panden uit oogpunt van openbaar veiligheid soms worden gesloten door de burgemeester. "Dat is precies wat de criminelen willen.  Zo zijn we bezig om de criminelen te faciliteren."

Amsterdam
De burgemeester van Amsterdam heeft deze week bij een aanslag juist besloten om een pand niet te sluiten. "Dat is prima", zegt Van Toorenburg, "maar dan moet je wel weten wat er precies achter zo'n aanslag steekt. Daarom is extra recherchecapaciteit nodig."

"Als de burgemeester van Amsterdam vraagt om extra politie, dan gaat dat wat mij betreft alleen door als er ook meer politie-capaciteit in Brabant komt", aldus Van Toorenburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.