Opgepakte mannen hebben niks met bomalarm op station Tilburg te maken, viertal komt vrij

20 augustus 2018 om 13:17
nl
De vier mannen die zondagavond werden opgepakt na een bomalarm op het centraal station in Tilburg worden zo snel mogelijk vrijgelaten. De mannen zaten vast op verdenking van dreiging met een terroristische aanslag. Uit onderzoek is nu gebleken dat de verdachten niets strafbaars hebben gedaan, laat de politie maandagochtend weten.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Zondagavond kwamen er bij de politie verschillende telefoontjes binnen dat in een trein die station Tilburg binnenreed een rugzak onbeheerd stond. In dezelfde meldingen werd over vier mannen gesproken die er mogelijk iets mee te maken hadden. Ze stonden bij de bagage in de buurt.

Bomverkenners
De politie nam de zaak hoog op. Hulpdiensten schaalden op om voor een maximale veiligheid te zorgen voor mensen op en rondom het station. Het station en een gedeelte van de trein werden ontruimd. 

Een arrestatieteam heeft de verdachten aangehouden en in de cel gezet. Bomverkenners doorzochten de trein, maar vonden geen explosieven. Volgens woordvoerder Eric Passchier worden dergelijke meldingen zeer serieus genomen. "We hadden zondagavond ook voldoende redenen om de vier mannen aan te houden."

Maandagochtend zijn de mannen pas verhoord. Ze werden verdacht van 'bedreiging met een terroristisch misdrijf''. Ook is met iemand gesproken die de politie heeft gewaarschuwd. "Het was een hectische situatie zondagavond. De verdachten zijn een nacht in de cel gezet, omdat ze recht hebben op nachtrust en omdat wij dachten langer de tijd nodig te hebben om de zaak op te lossen."

Onschuldig
Uit de verhoren is naar voren gekomen, dat de mannen niets strafbaars hebben gedaan. Wat de mannen, waarvan de identiteit niet bekend wordt gemaakt, verdacht maakten, wil de politie niet zeggen omdat ze onschuldig zijn.

Passchier: "De verklaringen van de mannen waren plausibel. We hebben bekeken of die klopten met de omstandigheden op het station en de verklaring van een getuige." Na overleg met de officier van justitie is daarom besloten de mannen zo snel mogelijk vrij te laten. "We begrijpen dat het voor de mannen niet leuk was om een nacht vast te zitten. Wij bieden daarvoor onze verontschuldigingen aan en hopen op hun begrip", aldus de woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.