Video

De laserpen, hoe gevaarlijk is 'ie, en mag je hem gebruiken? [5 VRAGEN]

22 augustus 2018 om 15:21
nl
Een laserpen lijkt een leuk speeltje, maar kan bij verkeerd gebruik erg gevaarlijk zijn. Onlangs kwamen ze weer in het nieuws toen een piloot in Bergen op Zoom gehinderd werd door een laserpen. Hoe gevaarlijk zijn deze pennen, en zijn ze nu wel of niet legaal? Vijf vragen en antwoorden over de krachtige lichtbundel:
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Is een laserpen legaal?

Laserpennen kunnen gevaarlijk zijn en daarom zijn niet alle pennen voor consumenten toegestaan. In Nederland mogen laserpennen en laserspeeltjes tot 5 milliwatt worden verkocht. Waarbij een laser als aanwijsstok iets krachtiger mag zijn dan een gadget. De lichtbundels van de laagste klasse lasers (1 en 2) reiken al snel meer dan een kilometer ver. Bij verkeerd gebruik kan daarmee al lichte schade worden aangericht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op producenten en handelaren. 

Kun je de illegale laserpennen in Nederland kopen?
Je hebt onder de laserpennen ook grote jongens. Pointers van zo'n 10.000 milliwatt. Daarmee kun je wel vanaf twaalf kilometer afstand de kleine wijzer van de klok op een kerktoren aanwijzen. Via verschillende webshops worden de gevaarlijke pennen aangeboden. Ook zijn ze in het buitenland te koop. Laserpennen zijn volgens de politie om te gebruiken voor het aanwijzen van presentaties en niet om op vliegtuigen of andere verkeer te richten.

Waarom is het gevaarlijk om een laserpen te gebruiken?

Als je in een laserpen kijkt kan het oog ernstige schade oplopen. Lasers met een vermogen boven 300 milliwatt kunnen brand veroorzaken. Binnen enkele seconden kun je van de sterke lichtbundel een gaatje in je netvlies krijgen waardoor je geheel of gedeeltelijk blind wordt. Zelfs het kijken naar een lichtvlek op bijvoorbeeld een muur is al gevaarlijk.

Zie je niks meer als iemand met een laserpen in je ogen schijnt?

Als piloten het krachtige licht van een laserpen in hun ogen krijgen, raken ze verblind en gedesoriënteerd. Ze krijgen vlekken voor hun ogen, kunnen hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Hoe het met de helikopterpiloot van het incident in Bergen op Zoom gaat, is niet bekend. De vakbond voor piloten pleit dan voor een totaalverbod op de laserpen.

Zijn er vaak incidenten met laserpennen?
De afgelopen jaren kwamen er honderden meldingen binnen van laserincidenten. De meldingen komen voornamelijk uit de omgeving van Schiphol. Een soortgelijk geval met een politiehelikopter deed zich twee jaar geleden voor boven Valkenswaard. Tijdens een surveillancevlucht werd een piloot beschenen. De bemanning nam contact op met eenheden op de grond die een verdachte oppakte. In 2013 werd een man uit Sprundel aangehouden, omdat hij een Apache-helikopter had beschenen met een laserpen.

In de video hieronder zie je hoe gevaarlijk een laserlicht voor piloten kan zijn.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.