Ex-buschauffeur Berry schuldig bevonden aan in brand steken Arriva-bussen: drie jaar cel

22 augustus 2018 om 12:44
nl
Berry van D. is woensdag voor de rechtbank in Breda veroordeeld tot drie jaar cel voor brandstichting bij busmaatschappij Arriva. Tegen de 29-jarige Tilburger, een voormalig chauffeur bij het bedrijf, was vier jaar cel geëist.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

De schadeclaim van Arriva van 200.000 euro moet het vervoersbedrijf van deze rechter voor een andere rechtbank uitvechten.

Brand
Arriva werd vorig jaar geteisterd door brandstichtingen. Op 16 september brandden vijf bussen uit bij de remise aan de Fatimastraat, nadat Van D. er volgens de rechtbank één aanstak. Een week of twee later was er brand in een kantoorunit van het bedrijf, die ook voor Van D. werd veroorzaakt. Ook werd de Tilburger schuldig bevonden aan het stelen van een Arriva-bus die hij later ook in vlammen liet opgaan.  

Van D. heeft overigens altijd ontkend. De rechter zei het jammer te vinden dat hij nooit berouw toonde en niet mee wilde werken met het onderzoek naar zijn persoon.

De tekst gaat verder onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

Ontslagen
Van D. werd in februari aangehouden na de televisie-uitzending van het opsporingsprogramma Bureau Brabant. Verschillende bekenden herkenden hem aan zijn loopje. Hij werkte op het moment van zijn aanhouding al twee jaar niet meer bij het busbedrijf. Hij vertrok in 2016 bij Arriva na een aantal incidenten.

“De acties zijn duidelijk gericht tegen Arriva en de verdachte heeft vanwege zijn ontslag bij het bedrijf een motief”, zei het OM. Volgens de advocaat van de verdachte was er geen sprake van ontslag, maar afscheid met wederzijdse overeenstemming.

De tekst gaat verder onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

Twee weken geleden eiste Arriva twee ton schadevergoeding van Van D. De totale schade is naar schatting veel hoger: 1,5 miljoen euro. De claim is dus flink lager. De vervoersmaatschappij wil twee ton, omdat het gelijk is aan het eigen risico dat betaald moest worden aan de verzekeraar. 

Omdat er geen vertegenwoordiging van Arriva bij de behandeling van de rechtszaak aanwezig was, kon de rechtbank niets over de schadeclaim beslissen. De rechtbank besloot dat de busmaatschappij die claim dan maar bij een andere rechtbank moet uitvechten. 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.