'Marco Kroon hoeft niet weg bij Defensie, oorlogsheld aanwezig bij uitreiking nieuwe Willems-Orde'

23 augustus 2018 om 07:16
nl
Oorlogsheld Marco Kroon uit Schijndel is volgende week vrijdag gewoon aanwezig bij de uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan apachevlieger Roy de Ruiter. Kroon hoeft na alle recente rumoer rond een verzwegen geweldsincident in Afghanistan namelijk niet weg bij Defensie, zo meldt De Telegraaf donderdag.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Volgens de krant is dit de uitkomst van een gesprek dat Kroon, drager van de hoogste dapperheidsonderscheiding die Nederland kent, woensdag had met minister van Defensie Ank Bijleveld. Een woordvoerder van Defensie bevestigt het gesprek. Hij wil alleen kwijt dat het 'een goed gesprek was'.

De afspraak voor het gesprek werd gemaakt nadat het Openbaar Ministerie in juli bekendmaakte te stoppen met een onderzoek naar de militair uit Schijndel. Het OM onderzocht het verhaal dat Kroon naar buiten bracht dat hij in Afghanistan in 2007 ontvoerd zou zijn. En dat hij degene die hem gijzelde later zou hebben gedood.  

'Ontslag nooit aan de orde geweest'
Het OM onderzocht of dat verhaal klopt en of Kroon mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd. Maar het OM heeft niet kunnen ontdekken of het verhaal waar is of niet. Dat betekent dat er ook niet kan worden vastgesteld of de oorlogsheld een strafbaar feit heeft gepleegd. 

Ontslag van Kroon of het afnemen van de Militaire Willems-Orde is nooit aan de orde geweest, zo laten ingewijden weten aan de krant.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!