Video

'Klein Calais' in Zevenbergschen Hoek: BOA Jan zoekt dagelijks naar Albanese vluchtelingen

24 augustus 2018 om 10:58
nl
Schoenen, T-shirts, potten chocoladepasta en vooral heel veel waterflesjes. Een bagagelijstje? Nee, het zijn allemaal spullen die Albanese vluchtingen achterlaten in de buurt van parkeerplaats Streepland in Zevenbergschen Hoek.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Het is een relatief makkelijke plek waar ze ongezien op een vrachtwagen kunnen klimmen om verder te reizen naar Engeland. Het is aan de opsporingsambtenaren van de gemeente Moerdijk om de Albanezen op te sporen en te bekeuren. Een kat- en muisspel waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is. 

Jan Zeeven-Roelands is BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) van de gemeente Moerdijk. Hij is vrijwel dagelijks te vinden in het maïsveld bij Streepland. "Ik kijk naar verstoringen in de begroeiing. Als er sprieten geknakt of gebogen zijn, dan weet je zeker dat er mensen zijn geweest."

Georganiseerd 
Gemiddeld bekeurt een opsporingsambtenaar zo'n vijf Albanezen per week. Als je naar de hoeveelheid afval in het maïs kijkt, lijkt het een druppel op de gloeiende plaat. "Je ziet heel veel plastic zakken met dezelfde inhoud. Een flesje water, een halfje brood en een pot chocoladepasta", aldus Zeeven-Roelands. Volgens hem worden de zakken uitgereikt door de mensen die achter de mensensmokkel zitten. 

De vluchtelingen zijn vrijwel altijd Albanezen die hopen op een betere toekomst in Engeland. Ze komen met de trein aan op het relatief afgelegen station Lage-Zwaluwe. Dan steken ze de weg over en verstoppen zich honderd meter verderop in het maïsveld. Van hieruit hebben ze zicht op de vrachtwagens op de parkeerplaats. 

'Inklimmen'
"Wanneer ze een truck zien die naar Engeland gaat, gaan ze erop af. Meestal in het donker. Ze klimmen op de vrachtwagen en snijden het zeil door. Vervolgens gaan ze naar binnen en plakken het zeil weer dicht met tape", legt Zeeven-Roelands uit. 

Maandag stuitte hij met een collega op een zelfgemaakt tentenkampje. "Het is gemaakt met bladeren van maïskolven die naar elkaar toegebogen zijn. Met vuilniszakken er overheen en plakband heb je een tentje." De geïmproviseerde slaapplaatsen staan niet op zich. Op meerdere plekken in het veld zijn sporen te zien van plekken waar mensen geslapen hebben. 

Camera's bij het station, extra toezicht, opruimen van het afval en verbodsborden in het Albanees. Overheidsinstanties en de gemeente Moerdijk doen er alles aan om een tweede 'Calais' te voorkomen. Toch blijft de parkeerplaats populair onder de vluchtelingen en is het voorlopig nog alle hens aan dek voor de BOA's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.