Video

Einde aan hypermoderne tunnel Oss (kosten: tienduizenden euro's): 'Goed bedacht, maar werkt niet'

24 augustus 2018 om 11:55
nl
Een fietstunnel waar iedereen zich veilig voelde, dag en nacht. Dat moest de futuristische Fietstunnel van de Toekomst worden in Oss. Maar het werd de tunnel van de fouten en defecten. Vijf jaar en tienduizenden euro's verder, trekt de wethouder de stekker uit het project.
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

In juni 2013 was er een wereldprimeur voor Oss: de stad kreeg de eerste tunnel ter wereld waarin je geen tijd had om bang te zijn. Allerlei technische snufjes in de zogenoemde PleasantPass zouden zorgen voor afleiding. Een kwart miljoen euro werd er uitgetrokken voor het experiment met de futuristische tunnel. Maar al snel kwamen de defecten aan het licht. 

De schermen in de tunnel werden vernield door vuurwerk of konden de hitte van de zon niet verdragen. Geluid werkte niet. En ook kon de techniek geen water verdragen. Meermaals werd de haperende apparatuur in de tunnel gerepareerd. Jaarlijks kostte het onderhoud van de PleasantPass 10.000 euro. Maar zonder resultaat. 

Geen muziek
Want dat de apparatuur in de tunnel nog steeds niet naar behoren functioneert, bleek ook vrijdagochtend weer. Verslaggever Rene liep met wethouder Joop van Orsouw de tunnel in. 

“In led-verlichting stond op een scherm in de tunnel geschreven welke hit uit 1977 je in de tunnel zou horen. Ik was heel benieuwd. Maar helaas, geen muziek.” "Nee, we zullen zelf moeten zingen vrees ik”, aldus wethouder Van Orsouw. 

Wachten op privacy instellingen...

Jaarlijks onderhoud: 10.000 euro

“Het was een innovatie: muziek in de tunnel, of een persoonlijk bericht. Bijvoorbeeld: ‘Gefeliciteerd met je verjaardag!’. Heel goed bedacht, maar het werkt gewoon niet altijd goed. Of soms helemaal niet.”

En dan kost het, na vijf jaar, te veel geld om het project in leven te houden. “10.000 euro per jaar voor onderhoud is erg veel geld. Ik heb aan de uitvinder gevraagd: kun je het systeem werkend krijgen? Dat kon, maar zou 15.000 euro kosten. En de uitvinder zelf had er eigenlijk geen zin in. Dan weet je genoeg. ”

Op 1 oktober trekt de wethouder van Oss de stekker eruit. Dan is de PleasantPass weer een gewone tunnel. “We houden daarmee elk jaar 10.000 euro in de zak. Het was een mooi experiment, ook een heel duur experiment, en een mislukt experiment.” 

Zo had de PleasantPass moeten werken: 

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!