Burgemeester van Laarbeek wordt beveiligd, 18-jarige Syriër verdacht van bedreiging met de dood

29 augustus 2018 om 18:05
nl
De burgemeester van Laarbeek, Frank van der Meijden, wordt beveiligd nadat hij met de dood is bedreigd. De verdachte is een 18-jarige Syrische man, die vrijdag voor de rechter moet komen. "Dit is uiteraard minder prettig als je dat beleeft", stelt de burgemeester woensdag in een interview met Omroep Brabant.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het huis van de burgemeester wordt beveiligd. De gemeente Laarbeek wil niet veel kwijt over de reden van de bedreiging, omdat zij de rechtsgang niet wil belemmeren. "Het klopt dat er een beveiligingsplan is gemaakt door de politie en het Openbaar Ministerie", aldus Van der Meijden.

'Lastiger voor mijn omgeving'
"Voor mij in mijn functie is zo'n bedreiging vervelend, maar daar leer je in die zin wel mee omgaan. Voor mijn omgeving is het allemaal wat lastiger, en vraagt het om meer uitleg en nazorg."

Van der Meijden voelt zich niet belemmerd in zijn functioneren als burgemeester, 'pertinent niet'. 

'Meerdere bedreigingen'
De bedreiging vond op 21 december van het vorig jaar plaats. De Syriër woont met zijn familie in Beek en Donk, hij zit niet vast en mag de rechtszitting thuis afwachten.

De bedreiging zou niet op zichzelf staan. Er zouden op dit moment meerdere bedreigingen uit andere hoeken zijn die door politie en justitie worden onderzocht. Van der Meijden staat bekend om zijn doortastende optreden tegen de georganiseerde criminaliteit in zijn gemeente. Volgens de burgemeester had de bedreiging door de Syriër daar niet direct mee te maken.

Niet bij rechtszaak
De burgemeester zal de rechtszaak vrijdag niet bijwonen. "Mijn aanwezigheid is niet noodzakelijk", zegt hij daarover.

'Energiek en daadkrachtig'
De gemeenteraad van Laarbeek koos in mei 2016 voor Van der Meijden als burgemeester. Hij wordt door de raad omschreven als 'energiek en daadkrachtig'.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.