Jos de G. heeft met zijn houding de nabestaanden van Nicole van den Hurk erg gekwetst, zegt advocaat

29 augustus 2018 om 10:19
nl
De verklaringen van Jos de G. zijn volstrekt ongeloofwaardig en de verdachte heeft door zijn houding bovendien de nabestaanden van Nicole van den Hurk erg gekwetst. Dat zei raadsman Richard Korver woensdag in het gerechtshof in Den Bosch. Hij sprak namens de nabestaanden tijdens de tweede zittingsdag in de hoger beroepszaak tegen de 51-jarige verdachte uit Helmond.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Jos de G. wilde maandag geen antwoord meer geven op vragen van de advocaten-generaal. Hij vindt dat hij ten onrechte is veroordeeld voor de verkrachting van Nicole. Hij noemde zijn gevangenschap 'een nachtmerrie'.

'Hogere straf'
Korver ging woensdagmorgen in de tegenaanval. De theorie hoe er sperma en een schaamhaar van de toen 28-jarige verdachte op het lichaam van de 15-jarige Nicole zijn terechtgekomen, kan volgens de advocaat niet kloppen.

Er is volgens hem geen andere verklaring dan dat Jos de G. op 6 oktober 1995 Nicole van den Hurk heeft verkracht en daarna heeft gedood, aldus Korver. Hij vindt dat het gerechtshof dan ook een hogere straf moet opleggen dan de de vijf jaar die de rechtbank eerder uitsprak. De rechters veroordeelden hem alleen voor verkrachting. Er was te weinig bewijs voor doodslag, aldus het vonnis.. 

Jos de G. heeft volgens de advocaat een persoonlijkheidsstoornis en geen verantwoordelijkheidsgevoel. Volgens Korver heeft Jos de G. zijn behandelaars om de tuin geleid met zijn gedrag. Daarom acht de raadsman tbs met dwangverpleging noodzakelijk.

Cold case
Gerard Sta spreekt namens het Openbaar Ministerie van een 'cold case' waarbij in de jaren het verbeterde forensisch onderzoek de verdachte heeft ingehaald. "Het jarenlange zwijgen heeft hem niet geholpen. Het recht zal zegevieren."

Na vruchteloos speurwerk werd in 2011 met nieuwe technieken opnieuw dna-onderzoek gedaan. Een match met Jos de G. volgde en leidde in 2014 tot zijn arrestatie.

Jos de G. is in het verleden al veroordeeld voor onder meer verkrachtingen in 1987 en 2000. Die vertonen volgens de advocaten-generaal veel gelijkenis met de wijze waarop Nicole van den Hurk het slachtoffer is geworden van het seksueel geweld.

Hoewel er onbekend dna is gevonden tijdens het forensisch onderzoek, noemt justitie het verhaal van de verdediging over een mogelijk derde persoon 'ongeloofwaardig'. 

Haar
Justitie heeft zeer uitvoerig een aantal onafhankelijke deskundigen laten kijken naar het aangetroffen haar dat op Nicole is gevonden. Dat is volgens advocaten-generaal onweerlegbaar van Jos de G. 

Het 3,5 centimeter lange (schaam)haar kan volgens de experts daar alleen terecht zijn gekomen, vlak voordat het stoffelijk overschot van Nicole in het bos werd toegedekt met coniferentakken. "Daarmee vormt het haar niet alleen een bewijs van de verkrachting maar óók van de doodslag op Nicole, aldus Sta.

Undercover-operatie
In 2015 meldden twee medegevangenen van Jos de G. zich. bij justitie. Hij zou hen hebben verteld dat hij iets ergers had gedaan dan waarvoor hij was veroordeeld. Het was voor de politie aanleiding om een undercover-agent in te zetten om hun verklaringen te toetsen, licht Sta toe.

Daaruit blijkt volgens hem dat de getuigenissen van het tweetal betrouwbaar zijn. Sta: "Onze conclusie: het zijn wettige bewijsmiddelen. Hun verklaringen moeten worden meegenomen in het oordeel.

De undercover-operatie die door de verdediging van Jos de G. werd gehekeld, is in de ogen van de advocaten-generaal volstrekt toelaatbaar. "Alles is volgens de regels van de wet verlopen." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.