Brabantse afrijders kiezen vaak voor faalangstexamen

29 augustus 2018 om 14:32
nl
Brabanders die bezig zijn met het halen van hun autorijbewijs kiezen bij het afrijden relatief vaak voor het faalangstexamen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Maar liefst acht gemeenten in onze provincie staan in de top tien van Nederlandse gemeenten waar de meeste faalangstexamens worden afgenomen.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Onder meer in Aalburg, Vught, Druten, Oirschot en Bergeijk is dit percentage het hoogst. Meer dan vijftien procent van de rijexamens in die gemeenten is een speciaal examen. Ter vergelijking; in de vier grote steden is dat slechts zo'n drie tot vijf procent. Zo meldt LocalFocus.

'Populariteit onduidelijk'
Het rijvaardigheidsbureau weet niet waarom dit examen in Brabant populairder is. Volgens een woordvoerder kan het zijn dat kandidaten zo enthousiast zijn over dit meer ontspannen examen, dat ze hun vrienden en vriendinnen 'aansteken'. Bovendien werd het speciale examen in 2009 als eerst als proef uitgevoerd in Eindhoven. Dat kan ervoor gezorgd hebben dat dit examen meer bekendheid geniet in de regio en daardoor nog altijd populair is.

Bekijk hier of in jouw gemeente veel gebruik wordt gemaakt van het faalangstexamen:

Wachten op privacy instellingen...

 

De rijbewijseigenaren in spe krijgen tijdens zo'n faalangstexamen meer tijd tijdens het afrijden. Ook kunnen ze om een time-out vragen en krijgen ze een instructeur die getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Het examen is niet makkelijker, aldus het CBR. Alle kandidaten moeten aan dezelfde eisen voldoen om het roze pasje te krijgen.

Slagingspercentage hoger
Kandidaten voor het faalangstexamen slaagden vorig jaar iets vaker dan kandidaten voor reguliere B-examens. "We denken dat dit ermee te maken heeft dat de kandidaat die een faalangstexamen doet beter gemotiveerd is om te slagen en zich daarom beter heeft voorbereid op het examen dan andere kandidaten," aldus de CBR-woordvoerder.

Er werden vorig jaar net iets meer dan 25.000 van dit soort examens afgenomen. Op het hoogtepunt in 2016 waren dat er bijna tweeduizend meer. Toch zijn het er nog altijd veel in vergelijking met eerdere jaren. Vijf jaar geleden werden nog zo'n tienduizend faalangstexamens afgenomen. Waarom er nu sprake is van een daling, is voor het CBR niet duidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.