Mathieu van der Poel niet de favoriet voor wereldtitel mountainbike: ‘Maar wel kans op het podium'

5 september 2018 om 15:00
nl
Ter afsluiting van het mountainbike-seizoen staat er traditioneel gezien nog het WK Mountainbike op het programma, dat dit jaar in het Zwitserse Lenzerheide wordt verreden. Mathieu van der Poel eindigde in het wereldbekerseizoen als tweede en komt ook in Zwitserland in actie. “Hij heeft een goed seizoen gereden, maar hij is niet de favoriet voor de wereldtitel.”
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Dat denkt mountainbike-bondscoach Gerben de Knegt. "Maar hij maakt wel kans op het podium." Adrie van der Poel, de vader van Mathieu, is het daarmee eens. “Als je kijkt naar het afgelopen seizoen, dan zou ik zeggen dat een plek in de top vijf mogelijk moet zijn. Dat zal hij zelf ook nastreven.”

Volgens Van der Poel senior heeft zijn zoon grote stappen gemaakt afgelopen seizoen. Hij spreekt van een definitieve doorbraak. “Het was gewoon een goed seizoen. Hij is tweede geworden tijdens het wereldbekerseizoen en hij heeft drie van de shorttracks gewonnen.” Het goede seizoen van Van der Poel is ook een leerjaar geweest. “We zijn erachter gekomen dat, wil je echt meedoen bij de wereldtop, je bij mountainbike heel specifiek moet trainen”, aldus Van der Poel senior. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

EK
Tijdens het afgelopen EK in Glasgow moest Van der Poel nog opgeven nadat ‘de benen niet zo waren als ze hadden moeten zijn.’ “Hij heeft het goed opgepikt na het EK in Glasgow. Hij is goed bezig en goed in vorm”, aldus de bondscoach. Van der Poel senior vult aan. “Daar zal hij niet meer aan denken komend weekend, hij zal vooral kracht putten uit zijn goede seizoen.”

Het parcours waar op gereden gaat worden komende zaterdag lijkt Van der Poel goed te liggen. “Hij is bergop goed”, zegt De Knegt. “Maar op een wat langere klim zie je dat hij er wat meer moeite mee heeft. Maar dit parcours ligt hem, omdat de lengte van de klims niet te lang zijn.” Volgens de bondscoach neemt de 23-jarige renner het WK zeer serieus. "Hij ziet dit als een goede test richting de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo”, zegt De Knegt. Op de Olympische Spelen in 2020 wil Van der Poel vol gaan voor een medaille, dat is zijn grote doel. "Het is wel een voordeel dat de druk niet bij hem ligt. Dit is zonder twijfel zijn beste jaar op de mountainbike."

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

Wachten op privacy instellingen...

Van der Poel won dit jaar geen wereldbekerwedstrijd op de mountainbike, maar duidelijk is wel dat hij behoort tot de top van de wereld. “Zijn talent staat buiten kijf. Maar hij houdt ook gewoon echt van zijn sport. Als hij een dag ‘vrij’ is, gaat hij toch spelen met de fiets. De techniek had hij al, terwijl je dat eigenlijk al van jongs af aan moet leren. Fysiek kan je trainen. De techniek bij mountainbiken is het moeilijkste, maar bij Van der Poel lijkt het wel aangeboren te zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.