Oud-wereldkampioen motorcross vol lof over Jeffrey Herlings: 'Hij is beter dan ik vroeger was'

9 september 2018 om 18:17
nl
Twee keer werd hij in de jaren 80 wereldkampioen motorcross. Inmiddels is John van den Berk uit Oss al weer heel wat jaren trainer in diezelfde sport. Het radioprogramma Sportlunch sprak zondag met hem over Jeffrey Herlings. Die pakt hoogstwaarschijnlijk volgend weekend in Assen zijn eerste wereldtitel in de MXGP-klasse. Eerder was Herlings al drie keer wereldkampioen in MX2-klasse. "Hij is beter dan ik was, dat is zeker. Jeffrey is echt, echt, echt goed. Ik heb nog nooit zo'n goede motorcrosser gezien!"
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

John van den Berk werd in 1987 en 1988 wereldkampioen. "Dat vergeet je nooit. Het was heel spannend, tot het laatste moment kwam het erop aan." Voor Jeffrey Herlings uit Oploo is dat volgend weekend anders, weet Van den Berk: "Hij hoeft het maar uit te rijden en een paar puntjes te pakken, dan heeft hij die titel binnen."

'Niemand komt bij hem in de buurt'
Wanneer Van den Berk over Herlings praat, klinkt niets dan lof en respect. "Als trainer let je op de zwakke dingen van rijders. Als ze voorbijkomen, zie je altijd wel iets: hij moet meer conditie krijgen, hij moet mentaal sterker worden, het materiaal moet beter." 

Maar niets van dat alles ziet hij wanneer Jeffrey voorbij scheurt. "Als je hem de eerste ronde filmt en je filmt hem de laatste ronde op hetzelfde stuk, dan zie je geen verschil. Dat is extreem, dat je de laatste ronde net zo hard kunt rijden als de eerste."

De oud-wereldkampioen benadrukt hoeveel de nu 23-jarige Herlings de afgelopen jaren groeide. Figuurlijk, want letterlijk gezien zit er nu minder Jeffrey op de motor dan een tijdje terug. 

"Hij wilde iets lichter worden. Dat is moeilijk, want hij was al afgetraind. Dus heeft hij een speciaal dieet gevolgd. Jeffrey kennende, doet hij dat dan ook extreem goed. Dus nu heeft hij een kilo of acht, negen minder. Dat scheelt net weer een paar plaatsjes met de start." Van den Berk vervolgt: "Het materiaal is ook verbeterd, en zijn rijden is verbeterd. Ik zie niet echt iemand die bij hem in de buurt kan komen volgend jaar."

Jeffrey Herlings versus Max Verstappen
Een extreem goede rijder is Herlings, aldus Van den Berk. "Hij is zo compleet in zijn sport." Is het dan eigenlijk niet gek dat hij op een stuk minder aandacht kan rekenen dan bijvoorbeeld Formule 1-coureur Max Verstappen? "Bij Max zit er een heel ander management omheen. Jeffrey verdient veel meer aandacht dan hij nu krijgt. Maar hij is geen type dat die aandacht opzoekt. Hij doet zijn werk, hij traint, hij wint."

Jeffrey en Max zijn uiteraard actief in twee verschillende takken van sport. Maar Van den Berk ziet zeker overeenkomsten tussen de twee sportmannen. "Jeffrey heeft wat domme dingen gedaan toen hij jong was, Max Verstappen eigenlijk hetzelfde. En die doet ook gewoon zijn ding." 

Mooie tijden
Herlings wordt komende week 24. Verstappen wordt twee weken later 21. "Als Max zo kan groeien als Jeffrey gegroeid is de afgelopen jaren, dan gaan we in de Formule 1 en in de motorcross nog mooie tijden beleven." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.