Tractor kantelt tijdens EK Tractorpulling, deelnemer breekt ruggenwervel

10 september 2018 om 10:32
nl
Een 47-jarige man uit Dronten is zondagmiddag met zijn tractor gekanteld tijdens het allereerste EK Tractorpulling in Alphen. De deelnemer brak daarbij een ruggenwervel.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Het was flink schrikken voor de organisatie, vertelt Angela Buisman. "Hij had net op het verkeerde moment te veel vermogen. De tractor begon te schudden en viel uiteindelijk om." Het slachtoffer, Oscar uit Dronten, had volgens Angela veel ervaring. "Je kunt niet van een fout spreken."

Een 'puller' kan nooit onder een tractor terechtkomen legt Angela uit. "Hij zit helemaal vastgesnoerd in zijn stoel met een vijfpuntsgordel. Dat zijn dezelfde soort gordels als die van Formule 1-coureurs. Om zijn stoel heen zit veiligheidskooi.

Korset
De bestuurder heeft in het ziekenhuis in Breda een korset aangemeten gekregen. Maandag hoort hij of hij geopereerd moet worden. Oscar deed met zijn Let's Try-machine mee in de klasse Mini Unlimited. 

Volgens Angela komen ongelukken bij tractorpulling zelden voor. "Maar je ziet dat een ongeluk in een klein hoekje zit."

"Het is een sport met veel vermogen in de machines", vertelt Angela. "Dat vermogen moet worden omgezet naar snelheid op de baan." Je kunt het volgens haar vergelijken met het rijden met een caravan. "Als je net even verkeerd gas geeft, begin je te slingeren."

Een onverwacht EK
Het was voor het eerst dat het Europees kampioenschap in Alphen werd gehouden. Op het laatste moment kon het EK in Zweden niet doorgaan vanwege bosbranden. Volgens Angela werd Stichting Trekker Trek Alphen daarom op het laatste moment gevraagd om het te regelen.

"Normaal heb je twee jaar de tijd om zoiets organiseren. Wij hadden nu drie weken", vertelt Angela. Het was flink aanpoten voor de organisatie, maar toch is het allemaal gelukt. "Al is het natuurlijk wel heel erg dat er dan zo'n ongeluk gebeurt." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.