De allerlaatste videotheken: ‘Ik ga door totdat ik erbij neerval’

10 september 2018 om 17:40
De videotheek in Dongen. (foto: archief/Raymond Merkx).
De videotheek in Dongen. (foto: archief/Raymond Merkx).
Je zou het niet zeggen, maar ze bestaan nog: videotheken. Op het hoogtepunt waren er 204 in Brabant, nu nog een stuk of drie. En die weten op haast wonderbaarlijke wijze te overleven.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De meeste videotheken zijn op sterven na dood. Illegaal downloaden, YouTube en Netflix deden de branche definitief de das om. Toch houden de Videotheek Raamsdonksveer en Moviestore Dongen het als een soort Galliërs vol. "Ik ga door totdat ik erbij neerval", lacht Freddy D'Haene. 

Geheim
Het geheim? Veel dingen ernaast doen. Heel veel. Freddy's zaak in Dongen verkoopt e-sigaretten, ijsjes, simkaarten en je kunt er ook geld storten. Toch staat ruim tweederde van de winkel nog vol met dvd's. Of hij niet gek is? "Nee, ik ben gek op de klanten en op films. Maar niet gek."

Wachten op privacy instellingen...

Het is geen vetpot. De 72-jarige videotheekhouder kan van zijn pensioen, de AOW en de opbrengst van de videotheek rondkomen. Daarvoor staat hij zeven dagen per week in de zaak. "Ik kijk alle nieuwe films die ik binnenkrijg zelf, zodat ik de klanten kan adviseren. Ik vind het nog steeds heel leuk." 

Zijn zoon Jacco runt de videotheek in Raamsdonksveer. Ook hij verkoopt van alles en nog wat, maar wil niet ophouden. "Ik doe dit echt uit pure passie voor films. Ik houd niets over aan de verhuur van films maar met alle kleine verkopen ernaast blijft het net mogelijk."

Daling
In heel Nederland zijn er nog 34 videotheken, volgens onderzoeksbureau Locatus. Een actieve branchevereniging bestaat niet meer dus er zijn geen aanvullende cijfers beschikbaar. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt geen cijfers meer bij. Het topjaar was 2005 voor de videotheken. Volgens Locatus waren er toen 1263 videotheken in Nederland, waarvan 204 in Brabant. Daarna zette de dalende lijn in.

Wachten op privacy instellingen...

 

Een derde videotheek die stug doorgaat, staat in Sint-Michielsgestel: Filmclub Gestel. Verder moeten we het in Brabant doen met een erotische videotheek in Eindhoven. En er bestaat nog een onbekend aantal zaken dat ook een kleine videomuur heeft. Hier zijn geen cijfers van. 

 

 

 

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...