'De 80 van de Langstraat' in mineurstemming na overlijden wandelaar

10 september 2018 om 18:26
nl
Organisatie, hulpverleners en wandelaars van de 'De 80 van de Langstraat', afgelopen zondag in Waalwijk, reageren geschokt op het overlijden van een 74-jarige deelnemer uit Drunen. In het zicht van de finish kreeg de man het moeilijk. Eenmaal over de finish zakte hij in elkaar. Enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis aan een hartstilstand.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Het overlijden van de man zorgde voor een mineurstemming na afloop van de 80 kilometer lange wandeltocht die ieder jaar in Waalwijk en omgeving wordt gelopen. Zondag was het de 38ste editie. 

De telefoon van Niels van der Pluijm, voorzitter van 'De 80 van de Langstraat' is continu in gesprek. Als hij bij de zoveelste poging dan toch opneemt, wordt al snel duidelijk waarom. "Ik ben continu in contact met de familie, met mede-wandelaars en omstanders. En natuurlijk met de mensen van onze eigen organisatie, de hulpverleners, de vrijwilligers. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, iedereen is er enorm door geraakt."

De finish gehaald
De man uit Drunen deed voor vijftiende keer mee aan de mars. Hij had ondersteuning van familie en mede-wandelaars nodig om de finish te halen. Eenmaal over de finish zakte hij in elkaar en was reanimatie nodig. Niels: "Het was naar om te zien. Zeker voor de jongere vrijwilligers en voor de mensen die met hem mee wandelden." 

Niettemin werd er snel en passend gereageerd. "De plek werd direct afgeschermd, iedereen wist wat hij moest doen en de hulpverleners hebben onmiddellijk en volgens protocol medische hulp verleend. Ook hebben we direct 112 gewaarschuwd. Het heeft helaas niet mogen baten."

Nachtmerrie
Het is de nachtmerrie van iedere organisatie als zoiets gebeurt. Hoe ga je daarmee om? "Je leeft mee met de familie en bent bezig met de zorg voor je eigen mensen. Want je ziet hoe het iedereen aangrijpt. We hebben met elkaar gepraat en gezorgd dat mensen hun emoties kwijt konden. Een paar jaar geleden hebben we een zelfde situatie meegemaakt. Die wandelaar is, voor zover ons bekend, weer helemaal hersteld."

De '80 van de Langstraat' is een wandeltocht over 80 km die binnen 20 uur moet worden gelopen. De eerste mars werd gehouden in 1981 met als doel de braderie in het centrum van Waalwijk nieuw leven in te blazen. Er deden toen 168 deelnemers mee. Voor de editie van 2018 hadden zich 2600 mensen aangemeld, waarvan er uiteindelijk 2400 van start zijn gegaan. Van de 2400 wandelaars hebben 2000 mensen de finish hebben gehaald. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.