Video

Steeds meer miljonairs weten Baarle-Nassau te vinden [KAARTJE]

11 september 2018 om 10:32
nl
Steeds meer miljonairs betrekken 'een bescheiden optrekje' in Baarle-Nassau. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het meeste geld onder inwoners is te vinden in Alphen-Chaam.
Geschreven door

Uit de cijfers blijkt dat Brabant sowieso een rijke provincie is. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft dat te maken met de vele veebedrijven. "Agrariërs zijn per definitie vermogende mensen door hun bedrijfsgebouwen en de landbouwgronden die zij in bezit hebben."

Baarle-Nassau erg populair
Waarom juist Baarle-Nassau zo in populariteit is gestegen, is ook voor Van Mulligen een klein raadsel. "Misschien zijn er daar wat rijke boeren bij gekomen, maar het kan ook zijn dat ondernemers hun bedrijf hebben verkocht en naar Brabant verhuizen", zo zei hij dinsdagmorgen in het radioprogramma Wakker! op Omroep Brabant.

Ook voor de gemeente komt het nieuws als een verrassing. "Ik kan me niet herinneren dat de Postcode Loterij is gevallen", lacht wethouder Nico Sommen. De precieze oorzaak weet hij niet. "Ik denk dat er dan links en rechts wat bedrijfspanden en -gronden verkocht moeten zijn."


De tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...


Behalve dat er veel kasten van huizen staan en er nog altijd een 'steeds verrassende, maar altijd voordelige' drogist te vinden is, druipt de rijkdom er niet per se van af. "Je merkt het eigenlijk helemaal niet", zegt een vrouw in Baarle-Nassau. "Ik woon hier al jaren en het is hier gewoon normaal, ik zie geen dure, extreme dingen."

Weer een ander valt juist op dat er meerdere grote en dure auto's rondrijden. "Maar het is vooral een gezellig dorp, misschien dat rijke mensen daarvan houden", stelt hij vragend. Maar als onze verslaggever de bescheiden vraag stelt hoeveel nullen men op de bankrekening heeft staan, wordt toch veelvuldig nul geantwoord.

Miljonair zijn is relatief
Het is dus wellicht wat kort door de bocht om te stellen dat miljonairs ook echt meer dan een miljoen op hun bankrekening hebben staan. "Meestal gaat het om bedrijven of landbouwpercelen die veel waard zijn en komt het fysieke geld pas beschikbaar als bedrijven van de hand gaan", aldus Van Mulligen. Aan het eind van de rit levert dat natuurlijk wel keiharde euro's op.

Overigens is Baarle-Nassau of Brabant in het algemeen geen uitzondering op die regel. De cijfers laten zien dat veel vermogen sowieso in landbouwgemeentes te vinden is. "Daaruit kunnen we wellicht concluderen dat we met zijn allen graag landelijk en in het groen willen wonen met natuurlijk een stevige lap grond."

Bekijk hieronder hoeveel procent van de huishoudens in jouw gemeente een vermogen heeft van 1 miljoen euro of meer.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.