Boeren vangen opnieuw bot: toch minder koeien

11 september 2018 om 12:19
nl
Melkveehouders die vorig jaar door de rechter werden vrijgesteld van medewerking aan een plan om het mestoverschot in Nederland terug te dringen, moeten hun veestapel alsnog verkleinen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald in hoger beroep. Het beroep was aangespannen door de Staat.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De boeren wilden hun bedrijf uitbreiden en hadden daar al geld in gestoken toen zij de verplichting opgelegd kregen hun aantal koeien juist te verminderen. Ze klaagden dat zij die maatregel niet hadden kunnen zien aankomen. En dat ze door al gedane investeringen onredelijk hard werden getroffen.

Het gerechtshof oordeelde in zes eerdere zaken al eens dat voor melkveehouders wel te voorzien was dat er na het afschaffen van de melkquota meer maatregelen zouden moeten volgen om te voorkomen dat er te veel mest zou worden geproduceerd. Dit zou door de toenmalig staatssecretaris ook voldoende zijn uitgelegd.

Dezelfde bezwaren
In de vier zaken die nu aan de orde waren, werden op hoofdlijnen dezelfde bezwaren voorgelegd. Eerdere vonnissen van de rechtbank werden ook nu vernietigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.