Nieuwbouw zwembad De Tongelreep in Eindhoven voorlopig in ijskast: aanbesteding mislukt

12 september 2018 om 10:57
nl
De nieuwbouw van zwembad De Tongelreep in Eindhoven gaat voorlopig niet door. De gemeente Eindhoven heeft 12 miljoen euro beschikbaar voor het eerste deel van de nieuwbouw. Naar nu blijkt is er één aannemer die dit deel van het nieuwbouwplan wil verwezenlijken voor een bedrag van 21,2 miljoen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het verschil van 9,2 miljoen is volgens het college van Burgemeester en Wethouders veel te groot om de opdracht voor de nieuwbouw van het zwembad nu aan iemand te gunnen. Dit schrijft het Eindhovense college woensdag in een brief aan de gemeenteraad. De nieuwbouw van De Tongelreep kan volgens het college nu mogelijk niet volgens de gemaakte plannen worden gerealiseerd. 

Om te bekijken hoe het nu verder moet met de nieuwbouwplannen van het zwembad moet een extern bureau gaan kijken wat de mogelijkheden zijn voor nieuwbouw van de Tongelreep binnen het budget van 12 miljoen euro voor bouwkundige, elektrotechnische en werktuigbouwkundige oplossingen. Voor de complete nieuwbouw stelde de gemeenteraad eerder 19,2 miljoen euro beschikbaar.    

Overleg
Het college heeft met de aannemer overleg gehad over mogelijkheden om het plan aan te passen om toch tot een nieuw zwembad te komen binnen het gestelde budget van 12 miljoen. De door de aannemer voorgestelde bezuinigingsmaatregelen waren volgens het college echter onvoldoende. 

De totale nieuwbouw van De Tongelreep behelst een gezinsbad, een 25-meterbad, een instructiebad en een zogeheten reactiveringsbad voor therapeutische zwemsessies. Ook zouden de entree, de horecavoorzieningen en onder meer de technische installaties vernieuwd moeten worden.

Krapte op bouwmarkt
Dat het bedrag waarvoor de aannemer de nieuwbouw kan realiseren nu zoveel hoger uitvalt dan de beschikbare 12 miljoen, heeft volgens B en W onder meer te maken met de huidige economische omstandigheden. Er is sprake van krapte op de bouwmarkt, zo schrijven ze aan de gemeenteraad. Hierdoor vallen de kosten voor zowel materiaal als personeel relatief hoog uit.

Het college verwacht de gemeenteraad begin volgend jaar te kunnen informeren over hoe het nu verder moet met De Tongelreep. Het was de bedoeling dat de nieuwbouw van het zwembad op dat moment zou beginnen. Die werkzaamheden zouden in 2020 klaar moeten zijn.

Sinds september 2016 zijn het golfslagbad en het buitenbad van De Tongelreep al gesloten. De andere baden van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep, waaronder het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, zijn gewoon open. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.