Video

Dakloze Syriër (18) bedreigde burgemeester omdat hij geen huis kreeg: 12 weken jeugddetentie

14 september 2018 om 18:47
nl
De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag een 18-jarige Syriër uit Beek en Donk veroordeeld tot twaalf weken jeugddetentie, waarvan tien weken voorwaardelijk. Ook moet hij zich laten behandelen voor zijn psychische problemen. De man bedreigde in december vorig jaar burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek met de dood.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De Syriër was boos omdat hij geen huis kreeg. Hij woonde destijds op straat. Tijdens een eerste afspraak in het gemeentehuis gooide hij uit woede een vaas kapot. Hij werd daarop uitgenodigd voor een gesprek met de burgemeester, een week later. Die wilde hem een locatieverbod geven voor het gemeentehuis. Daarop beet hij Van der Meijden toe: "Ik kom jou nog wel tegen. Ik maak je dood en ik maak je af."

Van der Meijden en zijn huis werden na de doodsbedreiging beveiligd.  "Dit is uiteraard minder prettig", zei de burgemeester hierover eerder in een interview met Omroep Brabant.

De rechtbank weegt mee dat de bedreiging grote indruk heeft gemaakt op de burgemeester. Het heeft bij hem en de mensen om hem heen gevoelens van angst en onveiligheid opgeroepen. Ook ontstond onrust in de plaatselijke gemeenschap.

Reactie burgemeester
De burgemeester gaf een korte verklaring na de uitspraak: "Over de rechtszaak wil ik enkel uitspreken dat ik hoop dat er adequate hulp wordt geboden. Dat lijkt me zeker nodig." Verder zei hij: "De rechtsgang borgen en veiligheid bieden aan inwoners hoort bij mijn werk. Ik pas de regelgeving toe in het belang van de gemeenschap. Dat daar momenten van frictie kunnen ontstaan, is jammer genoeg zo. Dat dat escaleert tot bedreiging van medewerkers, bestuurders of andere ambtsdragers is onacceptabel."

Er zouden op dit moment meerdere bedreigingen uit andere hoeken zijn die door politie en justitie worden onderzocht. Van der Meijden staat bekend om zijn doortastende optreden tegen de georganiseerde criminaliteit in zijn gemeente. Volgens de burgemeester had de bedreiging door de Syriër daar niet direct mee te maken.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.