Beatrix deed het en nu doet Willem-Alexander het: Vrouwe Justitia onthuld bij opening gerechtsgebouw

14 september 2018 om 15:08
nl
Met de onthulling van het beeld van Vrouwe Justitia heeft Koning Willem-Alexander vrijdagmiddag het nieuwe gerechtsgebouw in Breda officieel geopend. In het indrukwekkende gebouw met veel glas aan de Stationslaan huizen de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Rond drie uur arriveerde Willem-Alexander bij het gerechtsgebouw. Tientallen mensen hadden zich achter de dranghekken verzameld om een glimp van de Koning op te vangen. Het markante kunstwerk ‘La Source’, diende als decor voor de ontvangst van de koning.

Wachten op privacy instellingen...

Terwijl de Nassauklok van de Grote Kerk geluid werd en de beiaardier speelde, wachtten inwoners van Breda, medewerkers uit het gerechtsgebouw en anderen het staatshoofd op toen hij op het voorplein van het gebouw uit de auto stapte.

Wachten op privacy instellingen...

Vrouwe Justitia
Willem-Alexander onthulde allereerst het beeld van Vrouwe Justitia, symbool voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak. Het kunstwerk sierde vanaf 1893 eerst de rechtbank aan de Kloosterlaan. Het beeld verhuisde telkens mee. Bij de opening in 1986 van de vorige rechtbank aan de Sluissingel in Breda onthulde de moeder van de Koning, toenmalige koningin Beatrix, het beeld.

Lees verder onder de tweets.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

Het thema van de officiële opening was ‘Opvoeding van de jeugd in de rechtsstaat en de rol van de instituties hierbij’. De Koning woonde na de onthulling een zitting bij die werd nagespeeld door leerlingen uit de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium uit Breda.

Wachten op privacy instellingen...

Vervolgens werd hij rondgeleid door het nieuwe gebouw en sprak hij met medewerkers van het Openbaar Ministerie, de rechtbank en de Raad voor de Kinderbescherming. Rond vijf uur zat het bezoek er op.

 

Sluissingel te klein
Het gerecht in Breda zat eerder in een gebouw aan de Sluissingel, maar dat werd te klein en voldeed niet meer aan de huidige eisen. Het nieuwe gerechtsgebouw wordt sinds juni gebruikt. 

De rechtbank telt 27 zittingszalen, kantoren en publieksruimten. Er kunnen ook extra beveiligde zittingen worden gehouden, zodat de rechtbank voor gevoelige zaken tegen bijvoorbeeld motorclubs of topcriminelen niet meer hoeft uit te wijken naar Rotterdam, Schiphol of Amsterdam.

Open huis
Op zaterdag 29 september kan iedereen een kijkje komen nemen in het gerechtsgebouw. Van tien uur 's morgens tot vier uur 's middags staan de deuren van de begane grond, eerste en tweede verdieping open voor het publiek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.