Slachtoffers chroom-6 stappen naar de rechter en eisen 8000 euro van NedTrain en gemeente Tilburg - Omroep Brabant

Slachtoffers chroom-6 stappen naar de rechter en eisen 8000 euro van NedTrain en gemeente Tilburg

17 september 2018 om 18:00
nl
Advocatenkantoor Bedaux sleept de gemeente Tilburg en NedTrain voor de rechter. De advocaat doet dat namens 28 slachtoffers van chroom-6, blijkt uit de dagvaarding. Zij kwamen met de giftige stof in aanraking bij hun werk op de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Per gedupeerde eist de advocaat een schadevergoeding van ruim 6000 euro, plus rente. De NS en haar dochter NedTrain zouden al in 1979 geweten hebben dat er chroom-6 in de oude verflaag van de treinen zat. Toch heeft NedTrain de medewerkers die de verf afschuurden geen beschermingsmiddelen zoals een masker gegeven en ook geen goede afzuiging geregeld, staat in de dagvaarding.

Ook de gemeente Tilburg is gedaagd. Die verplichtte bijstandsgerechtigden om bij NedTrain verschillende treinen op te knappen.

Wat is chroom-6?
Verf met chroom-6 beschermt metaal tegen roest. In februari werd bekend dat de gemeente Tilburg eenmalig 500 euro ging uitkeren aan slachtoffers die mogelijk in contact zijn geweest met het chroom-6. Het is een tegemoetkoming, omdat het onderzoek naar de oorzaak van de gezondheidsklachten nog loopt. 

Volgens Selime Yoruk staat deze rechtszaak los van dat onderzoek en die vergoeding. Ze is een van de Tilburgse slachtoffers die ziek is geworden. "Het gaat slecht met me. Ik loop al twaalf jaar bij de sociale dienst, omdat ik niet meer kan werken. Als ik al inspanningen wil leveren, bijvoorbeeld bij het sporten, dan moet ik Ventolin gebruiken. Dan worden mijn luchtwegen verwijd. Maar het is slechts een tijdelijke oplossing. Bij mij is blootstellingsastma vastgesteld wat ik heb opgelopen door het inademen van chroom-6."

"De schadevergoeding die we eisen staat los van de vergoeding die we al van de gemeente Tilburg hebben gekregen. We willen compensatie voor ons leed." De gemeente Tilburg voert al een onderzoek naar de gevolgen van chroom-6 uit. Die resultaten zouden in september worden verwacht. "Ik heb gehoord dat dit maanden vertraagd is. We wachten daar niet op."

Reactie advocaat
Volgens mr. Lotte de Vleeschhouwer van het advocatenkantoor komt het bedrag inclusief rente uit op ongeveer 8400 euro. “Bij de vergoeding die gemeente Tilburg al betaald heeft gaat het om materiële kosten; de eigen bijdrage van de ziektekostenverzekering.  Met onze schadeclaim zitten we aan de immateriële kant. De blootstelling aan chrome-6 heeft gezorgd voor schade aan het DNA. Het kan leiden tot verschillende ziektes en angst. Het gaat om een eerste minimumbedrag, daarna kunnen slachtoffers NedTrain en de gemeente aanklagen voor hogere bedragen."

De gemeente Tilburg laat weten dat ze het onderzoek naar de gevolgen van chroom-6 door het RIVM afwachten. Tot die tijd gaat de gemeente niet in de op zaak. Wel geeft de woordvoerder aan dat de gemeente 'de onderste steen boven wil halen'. "Zorg en aandacht voor de slachtoffers staat voorop."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.