Bea (65) scheidt het afval zó goed dat de gemeente haar vuilniszak duurder maakt: ‘Dit is een straf’

18 september 2018 om 11:22
nl
De 65-jarige Bea van Spijk uit Oudheusden is woedend op de gemeente vanwege een dreigende verhoging van de afvaltarieven. Ze biedt dinsdagavond, als de gemeenteraad hierover vergadert, een petitie aan die ruim tweeduizend keer is ondertekend. “We scheiden beter, maar moeten meer betalen.”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"We voelen ons gestraft.", vertelt Bea. "Ze plukken je helemaal kaal. En dat terwijl we het juist zo goed doen. Ik ben het vertrouwen kwijt in de politiek."

Hoe het zit
Sinds vorig jaar wordt het restafval niet meer opgehaald, maar moeten mensen het zelf naar een container brengen. Daarvoor betalen ze per zak. Ander afval, zoals plastic, wordt nog wel gratis opgehaald. Het moet de hoeveelheid restafval verminderen. De belofte was dat de afvalheffing de komende jaren ging dalen.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens cijfers van de gemeente is het een groot succes. Er is veel minder restafval. Toch gaat de prijs zeer waarschijnlijk omhoog. Het bedrag om een vuilniszak weg te gooien gaat omhoog, de belasting wordt hoger of plastic wordt niet meer gratis opgehaald.

De inwoners scheiden het afval zo goed, dat de containers minder geld opleveren. Ook is het duurder geworden voor de gemeente om plastic en GFT te verwerken. Samen met nog wat andere kosten, kwam de gemeente vorig jaar een ruime vijf ton tekort. De gemeente wil deze rode cijfers met hogere tarieven voorkomen.

Oneerlijk
Dat vinden veel inwoners op straat oneerlijk. "De mensen die goed scheiden, worden nu gestraft en gaan meer betalen", denkt de 32-jarige Jamie van Rijswijk. De 62-jarige Koos Schreuders uit Herpt: "Ik denk dat meer mensen hun afval nu gaan dumpen."

De gemeente laat weten dat de inschatting van toen 'verkeerd is geweest'. "Het is begrijpelijk dat mensen dat jammer vinden", vertelt een woordvoerder. "Toch is de afvalbijdrage straks nog altijd lager dan eerder."

De raad praat dinsdagavond over het beleid. In november worden de prijzen definitief bepaald. "Ik strijd gewoon door. Ik hoop dat ze verstandig worden", weet Bea.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.