Bijna 400 kinderdagverblijven in Brabant stoppen met elektrische bakfiets na spoordrama Oss

20 september 2018 om 16:02
De Stint (Foto: Stint Urban Mobility).
De Stint (Foto: Stint Urban Mobility).
De Brabantse kinderopvangorganisaties Korein Kinderplein, Kober Kinderopvang en AVEM stoppen voorlopig met het gebruik van de elektrische bakfiets. de Stint. Een stint-bakfiets was donderdagochtend betrokken bij het ongeluk op het spoor in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Bij elkaar hebben de bedrijven een kleine vierhonderd locaties in Brabant.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

"Tot dat een onderzoek de veiligheid van de Stints kan garanderen, vinden wij dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen", zegt een woordvoerder van Korein Kinderplein tegen Omroep Brabant. De organisatie heeft ruim honderd vestigingen in Brabant, waarvan de meeste in en rond Eindhoven.

"Wij zijn natuurlijk ontzettend geschrokken van het drama in Oss en daarom hebben we besloten om de elektrische bakfietsen voorlopig te laten staan. Gezamenlijk hebben wij zo'n 25 stins die we nu niet meer gebruiken."

'Zekere voor het onzekere'
Bij Kober Kinderopvang, met bijna 200 locaties in voornamelijk Roosendaal en Breda, werd die stap in eerste instantie nog niet gezet. Maar nadat er donderdag tal van bezorgde telefoontjes van ouders én medewerkers binnenkwamen, besloot ook Kober om de elektrische bakfiets voorlopig te laten staan.

"We nemen liever het zekere voor het onzekere", laat een woordvoerder weten. "37 elektrische bakfietsen reden er bij ons rond. We moeten natuurlijk nog even de precieze toedracht afwachten van het drama in Oss, maar we willen gewoon de veiligheid kunnen garanderen."

(tekst gaat verder onder foto)

 

'Vervoer anders inzetten'
Kinderopvangorganisatie AVEM zegt ook te stoppen met de elektrische bakfietsen. "Tot er nadere informatie is, stoppen we met het gebruik van de stints", vertelt een woordvoerder. 

AVEM heeft 47 Brabantse kinderopvanglocaties, die voornamelijk in Oss en omgeving liggen. "Wij gaan het vervoer anders inzetten. Wij hebben er een heleboel, maar niet overal werd met stints gereden."

'Doen we dat goed?'
Partou Kinderopvang heeft zestien vestigingen in onder meer Breda, Vught en Eindhoven. Zij gaan het trainingsproces nog eens goed tegen het licht houden. "We gaan wel even kijken: hoe we het doen, doen we dat goed? Het is nooit verkeerd om na zo'n vreselijk drama alles nog eens te bekijken", vertelt een woordvoerder.

"Maar op dit moment staat natuurlijk nog niet precies vast wat de oorzaak is van het drama. We willen wel nog eerst even het onderzoek afwachten. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we niet op scherp staan. We zijn natuurlijk ook gigantisch geschrokken en aangedaan."

Ouders

Ouders die kinderen op een kinderdagverblijf hebben, reageren wisselend op de Stint. "Ik vind het wel een prima ding. We moeten eerst maar eens het onderzoeken afwachten, aldus een moeder die in Breda haar kind komt ophalen. Andere ouders zijn kritischer op de elektrische bakfiets en geven aan dat ze hem gevaarlijk vinden. 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

 

Wachten op privacy instellingen...