Drie verdachten in zaak mislukte helikopterkaping op vrije voeten

EINDHOVEN - Drie van de negen mannen die in oktober 2017 betrokken waren bij de mislukte ontsnapping van de Eindhovense topcrimineel Benaouf A, zijn weer vrijgelaten. De rechtbank in Amsterdam hief donderdag de voorlopige hechtenis van drie mannen op, tot verbijstering van het Openbaar Ministerie (OM). Tegen hen waren vorige week straffen geëist van zes tot acht jaar cel.

Ze mogen van de rechter gaan, omdat de straf die zal worden opgelegd vermoedelijk lager zal uitpakken dan de tijd die de drie - Abdellatif N., Sofyan el H. en Saiffedine M. - al in hechtenis zaten.  De 39-jarige Abdelghafour L. uit Bergen op Zoom die wordt gezien als kopstuk, zit nog wel in de cel. 

De hele bende werd vorig jaar opgepakt. De mannen wilden een helikopter huren voor de ontsnappingspoging bij de gevangenis en opstijgen vanaf Kempen Airport in Budel. De medewerker van het helikopterverhuurbedrijf kreeg argwaan en meldde zich bij de politie, die ingreep. Tijdens een achtervolging schoot de politie een verdachte dood.

Flink aandeel in voorbereiding
Het OM begrijpt niets van het besluit van de rechter, omdat de aanklagers het drietal verdenken van een flink aandeel in de voorbereiding en de uitvoering van de beoogde uitbraak. Een woordvoerder vindt het opmerkelijk, omdat het om een groot en complex dossier gaat. Hij wijst erop dat de rechtbank vorige week op de zitting tamelijk summier hun aandeel besprak en dan toch tot dit besluit komt.

Het OM kan niet tegen het besluit van de vrijlating in beroep gaan. Het moet nu het vonnis afwachten, dat op 12 november staat gepland.