Zwavelzuur vrijgekomen bij lekkage in zwembad Sonsbeeck in Breda, badgasten geëvacueerd

21 september 2018 om 11:58
nl
Zwembad Sonsbeeck aan de Pieter-Christiaanstraat in Breda is vrijdag ontruimd vanwege een zwavelzuurlekkage. Het lek kon snel worden gedicht. Niemand raakte gewond. Dat meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Volgens een woordvoerder ontstond de lekkage rond het middaguur in de machinekamer van het zwembad. Door nog onbekende oorzaak was een klein slangetje van een pomp losgeschoten. Zo'n vijf liter vloeistof lekte daardoor in de kelderruimte van het zwembad weg. Een deel kwam in het riool terecht. 

 

Wachten op privacy instellingen...

De hulpdiensten rukten met meerdere voertuigen uit. De lekkage werd binnen een halfuur gerepareerd waarna de kelder werd gespoeld. Daarna was de situatie weer 'rustig en stabiel' was, aldus de brandweer.

Wachten op privacy instellingen...

 

Ontruiming
De bedrijfshulpverlening van het zwembad haalde alle badgasten uit voorzorg uit het zwembad. Op dat moment waren er tientallen mensen aan het zwemmen. De brandweer heeft metingen verricht en de kelderruimte geventileerd. De concentraties zwavelzuur in de lucht vielen mee. Het zwembad kon rond half één worden vrijgegeven. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

Zwavelzuur wordt in het zwembad gebruikt om de zuurgraad van het water op peil te houden. Als er giftige damp vrijkomt, kunnen mensen bewusteloos raken. Van de stof komt een vervelende geur af. De damp is zwaarder dan lucht. Hierdoor is de stof niet in de lucht van het zwembad zelf terechtgekomen.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.