Video

Dominant PSV wint topper tegen Ajax met 3-0, Eindhovenaren klaren klus in eerste helft

23 september 2018 om 17:28
nl
PSV heeft zondag Ajax met 3-0 verslagen. De Eindhovenaren hadden geen kind aan de Amsterdamse club. Al na 35 minuten stond het 3-0. Ajax kwam er in de hele wedstrijd niet aan te pas.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Vrijwel vanaf het eerste fluitsignaal hadden de elf van PSV de touwtjes in handen tegen Ajax. De spelers uit Amsterdam kregen geen grip op de snelle aanvallers van PSV. Uiteindelijk was het de Uruguayaan Gaston Pereiro die in de twintigste minuut de eerste goal maakte. Er stonden genoeg Ajacieden in het strafschopgebied, maar hij wist van het randje van het zestienmetergebied precies het gaatje te vinden. Ajax-keeper Onana zag de bal te laat aankomen om hem nog te stoppen.

De uitblinkende Luuk de Jong maakte niet lang daarna de 2-0 door kalm te blijven bij een fout van Frenkie de Jong. Hij passeerde Onana van dichtbij. Het was de snelste 2-0 voorsprong voor PSV in een Eredivisie-duel met Ajax sinds 25 november 2001 (toen na 13 minuten). Lozano mocht de derde goal op zijn naam schrijven na een dribbel. 

'Tien, tien, tien'
De goal van Lozano was het teken voor de PSV-aanhang om 'tien, tien, tien' te scanderen. Zover kwam het niet, mede doordat PSV gas terug nam in de tweede helft. Het meest opvallende moment in het zestienmetergebied van Ajax was een val van Luuk de Jong die een elleboogje kreeg van goalie Onana. Maar het was De Jong zelf die hier een gele kaart voor kreeg, volgens scheidsrechter Makkelie ging hij te overdreven naar de grond. 

Ajax heeft nu een achterstand van vijf punten op de koploper. De ploeg die tweede staat met dertien punten, houdt Feyenoord en Heracles alleen op doelsaldo achter zich.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Omroep Brabant hield het wedstrijdverloop live bij.

90+3' We zijn klaar. PSV klaarde de klus in de eerste helft. Het blijft 3-0.

Wachten op privacy instellingen...

 

87' Lozano wordt vervangen door Bart Ramselaar.

 80' Een opmerkelijke wissel bij Ajax. Ondanks de flinke achterstand mag de 16-jarige Ryan Gravenberch debuteren. Hij vervangt David Neres. Het is de derde wissel van trainer Erik ten Hag. 

79' Weer een wissel bij PSV. Bergwijn wordt vervangen door Donyell Malen.

Wachten op privacy instellingen...

76' Een kans voor Carel Eiting van Ajax na een lage corner. Denzel Dumfries haalt de bal van de lijn en ook de rebound gaat er niet in. 

70' PSV gaat wisselen. Pereiro gaat er onder luid applaus uit. Érick Gutiérrez mag laten zien wat hij kan. Het tempo bij PSV is wat ingezakt, echt grote kansen zijn er niet. De 10-0 gaan we zo zeker niet halen.

Wachten op privacy instellingen...

 

67' Makkelie, die tot zijn fout met De Jong goed floot, heeft het nu echt verbruid bij de PSV-spelers. Hij grijpt weer niet in bij aan overtreding op Schwaab. Makkelie is op zijn beurt het 'gezeur' zat.

61' Luuk de Jong ligt op de grond. Onana gaf hem een elleboogstoot. Het is Makkelie waarschijnlijk ontgaan, want hij geeft geen rood. Sterker nog; de Jong krijgt geel. Waarschijnlijk denkt de scheidsrechter aan een Schwalbe. De videoarbiter grijpt ook niet in. Staat VAR 'Voor Amsterdamse Regels?' Een fluitconcert van de PSV-fans is het gevolg. De Jong kan gelukkig verder. gelukkig maar, want hij neemt PSV deze wedstrijd echt op sleeptouw en is bij bijna iedere goede actie betrokken.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

55' Een kans van Bergwijn bij een hard schot over de grond. Onana weet de bal te onderscheppen, hij heeft hem dit keer klemvast.

50' Jeroen Zoet moet eindelijk in actie komen. Hij maakt er een hoekschop van. Het was de eerste serieuze poging van Ajax na rust.

46' We zijn weer begonnen. Twee wissels bij Ajax. 46. Kasper Dolberg en Donny van de Beek komen erin, Huntelaar en Schöne gaan eruit.  Trainer Erik ten Hag probeert zo het tij te keren.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

45' We gaan rusten in Eindhoven. Wat kan Ajax nog doen om er na rust een spannende wedstrijd van te maken? De ploeg uit Amsterdam zal uit een ander vaatje moeten tappen. Zowel qua balbezit en schoten op goal, komen de Amsterdammers er nu niet aan te pas.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

35' 3-0. Weer een goal voor PSV, nu van Lozano. PSV prikt makkelijk door de defensie heen. Ooit won PSV met 10-0 van Feyenoord. Gaat de geschiedenis zich vandaag herhalen? Als PSV dit tempo aanhoudt, moet het kunnen! PSV is de baas in eigen huis, Ajax figureert vandaag,

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

32' Pereiro vraagt om een tweede gele kaart. Hij wil voorkomen dat een vrije trap snel genomen wordt. Makkelie houdt de kaart op zak. Van Bommel doet er goed aan zijn speler tot de orde te roepen.

29' Bijna een eigen goal bij PSV als de spelers een bal van Tadic weg proberen te werken. De bal gaat gelukkig naast. 

23' De fans waren nog niet uitgeefeest, maar het is weer raak. 2-0 met dank aan Luuk de Jong. Ajax stort totaal in, lijkt het. Het is de snelste 2-0 voorsprong voor PSV in een Eredivisie-duel met Ajax sinds 25 november 2001 (toen na 13 minuten).

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

20' Goal voor PSV!!! De bal komt bij Pereiro. Er staan genoeg Ajaxieden in het strafschopgebied, maar hij weet een gaatje te vinden. Keeper Onana heeft slecht zicht op de bal die er dus ingaat!

 

Wachten op privacy instellingen...

 

19' Geel voor Lozano, die heftige duels uitvecht met Tadic. Ook de Ajaxied heeft geel te pakken.

15' Lozano wil een penalty, hij meent dat hij wordt geduwd door Ajaxied De Jong. Makkelie wuift het weg. Lozano zocht zijn tegenstander ook wel makkelijk op.

14' Ajax dringt wat aan in het strafschopgebied van PSV, maar het leidt nergens toe.

9' De sfeer zit er goed in bij de PSV-fans.

Wachten op privacy instellingen...

7' Een mislukte omhaal bij PSV van Luuk de Jong. Maar PSV dringt duidelijk aan.

5' Beide ploegen gaan fel van start. Het tempo ligt hoog, maar echte kansen worden nog niet genoteerd. Matthijs de Ligt moet de topper in de eredivisie

tussen PSV en Ajax aan zich voorbij laten gaan. De centrale verdediger van Ajax is nog niet hersteld van een knieblessure die hij dinsdag opliep. Trainer Erik ten Hag kiest voor dezelfde oplossing als tegen de Grieken van AEK Athene. Frenkie de Jong speelt centraal achterin met Daley Blind en op het middenveld is er opnieuw plaats voor Carel Eiting. Donny van de Beek zit op de reservebank. Klaas-Jan Huntelaar en David Neres waren ook onzeker voor het duel met PSV, maar zij doen allebei vanaf het begin mee.

1' Er is afgetrapt. Jeroen Zoet kan toch meespelen. Scheidsrechter is trouwens Danny Makkelie, Bas Nijhuis is de videoarbiter. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

0' Geen minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd om de slachtoffers in Oss te herdenken. Wel stonden de clubs gezamenlijk stil bij het spoordrama, door een boodschap te tonen op de de schermen in het stadion. "We leven intens mee en wensen alle nabestaanden en gewonden sterkte."

Er is inmiddels grote twijfel of Jeroen Zoet zo wel onder de lat staat. Tijdens de warming-up leek er net iets mis te gaan. Zoet is naar binnen nu, Eloy Room wordt inmiddels ingeschoten. PSV begint zondag verder met dezelfde basisspelers als tegen Barcelona. De Mexicaan Érick Gabriel Gutiérrez moet ook tegen Ajax genoegen nemen met een rol op de reservebank. Pablo Rosario krijgt op het middenveld, naast Jorrit Hendrix en Gaston Pereiro de voorkeur van trainer Mark van Bommel. De verdediging bestaat opnieuw uit doelman Jeroen Zoet, vleugelverdedigers Denzel Dumfries (rechts) en Angelino (links) en centrale verdedigers Daniel Schwaab en Nick Viergever. 

In de voorhoede kiest Van Bommel voor Luuk de Jong als spits en Steven Bergwijn en Hirving Lozano als vleugelaanvallers.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Na vijf wedstrijden in de eredivisie heeft PSV vijftien punten, de maximale score. Ajax staat tweede met dertien punten. 

Voorspelling
"PSV-Ajax wordt een hele interessante en hopelijk mooie wedstrijd. Dit zijn de twee beste clubs van Nederland. Ik ben er zeker van dat een van de twee kampioen wordt. In Eindhoven gaat PSV vanmiddag met 2-0 winnen van Ajax. Dat komt mede door de heksenketel die de fans gaan creëren", zo voorstelt PSV-watcher Joost van Erp van Omroep Brabant. 

Het is de 63ste keer dat de clubs in het Philips Stadion tegen elkaar spelen. PSV won 31 van de duels. vijftien keer werd gelijk gespeeld.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!