Schadevergoeding voor Q-koortspatiënten is 'teleurstellend laag'

EINDHOVEN - Het kabinet trekt in totaal 14,5 miljoen euro uit om Q-koortspatiënten tegemoet te komen. De Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels noemt dat bedrag dinsdag 'teleurstellend laag'.

"Goed dat de regering eindelijk een bedrag als genoegdoening beschikbaar heeft gesteld voor de slachtoffers en nabestaanden van Q-koorts", vertelt Henri Swinkels. Toch is het bedrag van 14,5 miljoen euro volgens de gedeputeerde zeker niet genoeg. 

"Tegelijkertijd is het bedrag wel teleurstellend laag. We hopen dat de overheid ruimhartig omgaat met het toekennen en geen leed toevoegt door strenge voorwaarden en bureaucratische afhandeling te koppelen aan deze geste." 

LEES OOK: 'Mijn man is drie maanden te vroeg gestorven', weduwe Q-koortsslachtoffer boos over schadevergoeding

(Tekst gaat verder onder video)

 

 

Per persoon 15.000 euro
Chronische Q-koortspatiënten en nabestaanden kunnen per persoon aanspraak maken op maximaal 15.000 euro. Maar dan moet je wel aan bepaalde richtlijnen voldoen. Emma (7) uit Hank, het jongste Q-koortspatiëntje van Nederland, valt bijvoorbeeld net buiten de boot. 

Volgens Josien Legters uit Heeze staat het bedrag van het kabinet niet in verhouding tot de schade en het leed dat Q-koortspatiënten hebben gehad. "Een schandalig laag bedrag", zegt Legters.

'Een erkenning'
Gedeputeerde Henri Swinkels is wel blij dat er nu een geldbedrag uit Den Haag komt. "Het gebaar is een erkenning van het leed dat mensen hebben moeten ondergaan", vertelt Swinkels.

"Daarnaast blijft er natuurlijk geld nodig voor onderzoek naar de oorzaken en behandeling van Q-koorts. En  voor herkenning, erkenning en steun aan patiënten, nabestaanden en naasten. Daarvoor blijven we vanuit de provincie aandacht vragen.”

Q-koortspatiënt krijgt maximaal 15.000 euro en daar is de gedeputeerde boos over. (Archieffoto: ANP)
Meer over dit onderwerp:
Q-KOORTS SCHADEVERGOEDINGEN EINDHOVEN HEEZE