Schadevergoeding voor Q-koortspatiënten is 'teleurstellend laag'

25 september 2018 om 20:48
Voorlopig geen 6000 geiten in stal Baarle Nassau (Archieffoto: ANP).
Voorlopig geen 6000 geiten in stal Baarle Nassau (Archieffoto: ANP).
Het kabinet trekt in totaal 14,5 miljoen euro uit om Q-koortspatiënten tegemoet te komen. De Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels noemt dat bedrag dinsdag 'teleurstellend laag'.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

"Goed dat de regering eindelijk een bedrag als genoegdoening beschikbaar heeft gesteld voor de slachtoffers en nabestaanden van Q-koorts", vertelt Henri Swinkels. Toch is het bedrag van 14,5 miljoen euro volgens de gedeputeerde zeker niet genoeg. 

"Tegelijkertijd is het bedrag wel teleurstellend laag. We hopen dat de overheid ruimhartig omgaat met het toekennen en geen leed toevoegt door strenge voorwaarden en bureaucratische afhandeling te koppelen aan deze geste." 

(Tekst gaat verder onder video)

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Per persoon 15.000 euro
Chronische Q-koortspatiënten en nabestaanden kunnen per persoon aanspraak maken op maximaal 15.000 euro. Maar dan moet je wel aan bepaalde richtlijnen voldoen. Emma (7) uit Hank, het jongste Q-koortspatiëntje van Nederland, valt bijvoorbeeld net buiten de boot. 

Volgens Josien Legters uit Heeze staat het bedrag van het kabinet niet in verhouding tot de schade en het leed dat Q-koortspatiënten hebben gehad. "Een schandalig laag bedrag", zegt Legters.

'Een erkenning'
Gedeputeerde Henri Swinkels is wel blij dat er nu een geldbedrag uit Den Haag komt. "Het gebaar is een erkenning van het leed dat mensen hebben moeten ondergaan", vertelt Swinkels.

"Daarnaast blijft er natuurlijk geld nodig voor onderzoek naar de oorzaken en behandeling van Q-koorts. En  voor herkenning, erkenning en steun aan patiënten, nabestaanden en naasten. Daarvoor blijven we vanuit de provincie aandacht vragen.”

Wachten op privacy instellingen...