Zeven jaar na de verwoestende brand is het nieuwe theater Het Speelhuis geopend en Helmond is trots

27 september 2018 om 23:42
nl
Bijna zeven jaar na de verwoestende brand kon Helmond donderdag feestelijk het nieuwe theater Het Speelhuis openen. De verbouwing die de voormalige Onze Lieve Vrouwekerk daarvoor heeft ondergaan werd algemeen enthousiast ontvangen. 'Dit is uniek voor Nederland.'
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Wim Daniëls schreef speciaal voor de gelegenheid een gedicht. Dat heeft, gebrand in glas-in-lood,  een ereplaats gekregen in de foyer. "Ik vind vooral de theaterzaal heel mooi," zei de schrijver en taalkenner. " Als je als publiek naar het podium kijkt dan zie je tegelijk nog de oude glorie van die kerk en je ziet de nieuwe glorie van het prachtige theater. Die twee in één, dat maakt dit theater heel bijzonder."

Wachten op privacy instellingen...

Oud-directeur Theo Inniger bekeek het vernieuwde theater met grote trots. Hij was directeur van het Helmondse theater ten tijde van de brand en dacht mee over de aanpassing van de kerk voor herbestemming als theater. "Het is geworden zoals wij het destijds voor ogen hadden, met een soort huls om de kerk heen. Ik vind het prachtig gelukt. Het heeft echt allure!"

'Helmond heeft een nieuw icoon'
Paul Smeulders, voormalig wethouder van Helmond, noemt het vernieuwde theater een 'nieuw icoon van Helmond'.  "Het is fantastisch mooi hoe de oude kerk oprijst tussen al dat moderne glas. " 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.