Moeten wilde zwijnen achter slot en grendel? Provincie doodsbenauwd voor Afrikaanse varkenspest - Omroep Brabant

Moeten wilde zwijnen achter slot en grendel? Provincie doodsbenauwd voor Afrikaanse varkenspest

28 september 2018 om 19:14
nl
Het provinciebestuur wil van de Fauna Beheer Eenheid (FBE) een versneld advies of het beheer van wilde zwijnen anders moet. Kort geleden dook in België de Afrikaanse varkenspest op bij wilde zwijnen. Varkensboeren zijn doodsbenauwd dat de ziekte overslaat naar Brabant.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Hoewel Gedeputeerde Staten aandringt op versneld advies, wordt een antwoord van de FBE pas in de loop van oktober verwacht. 

Vorige week maakte de gemeente Deurne zich al grote zorgen over de uitbraak van de besmettelijke ziekte nadat deze ontdekt werd bij vier varkens in België. Het doemscenario uit de jaren negentig, toen tienduizenden varkens preventief geruimd moesten worden,  staat daar nog duidelijk op het netvlies. Deurne telt ongeveer vierhonderd agrarische bedrijven, waarvan de helft varkens houdt.

Om een uitbraak van deze dodelijke ziekte in Brabant te voorkomen pleitte Deurne een week geleden al voor extra preventieve maatregelen. In een brief aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vraagt het gemeentebestuur om een ophokplicht voor scharrelvarkens en het sluiten van wildovergangen.

"De impact van een uitbraak treft niet alleen de varkenshouders", waarschuwt de gemeente Deurne. "Ook toeleveranciers en afnemers worden getroffen door een pestepidemie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.