Video

Rechter in zaak Mien Graveland stapt op

1 oktober 2018 om 08:20
nl
Een week voordat in hoger beroep de strafzaak behandeld zou worden over de fatale beroving van de Helmondse Mien Graveland in 2014, is de voorzitter van het gerechtshof opgestapt. Dat bevestigt een woordvoerster van het gerechtshof.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Aanleiding voor het opstappen van de voorzitter was een discussie over een getuige, die anoniem gehoord wilde worden.

Wraking
De voorzitter nam het zogenoemde 'statusverhoor' - dat aan zo'n beoordeling vooraf gaat - af. Dit was besloten tijdens een eerdere regiezitting. Daarna zou ze weer als voorzitter of raadsheer deelnemen aan de zitting.

Volgens de advocaat van een van de verdachten kon de voorzitter door de deelname aan dit statusverhoor informatie verkrijgen die ze niet kan delen met de andere deelnemers aan het proces. Hij deed daarop een wrakingsverzoek.

Berusting
De voorzitter 'berust in het wrakingsverzoek', laat een woordvoerster van het gerechtshof weten. Ze neemt geen deel meer aan de zitting. "Een andere raadsheer uit de combinatie zit de zaak nu voor. Een derde raadsheer komt erbij."

Over het eventueel aanhouden van de zaak wordt in de loop van de maandag een beslissing genomen.

Zeer gewelddadige beroving
De 86-jarige Mien Graveland overleed in de zomer van 2014 na een zeer gewelddadige beroving. De rechtbank veroordeelde Rizwan V. eind 2017 tot vijftien jaar cel omdat hij de bejaarde vrouw om het leven heeft gebracht. Hij sloeg Graveland met een grote zaklamp tegen het hoofd en bond haar zwaargewond met tiewraps aan een tafelpoot in haar huis aan de Bestevaer in Helmond. 

De vrouw overleed uren later in het ziekenhuis, nadat twee van haar kinderen haar vonden.

Moszkowicz
De mede-overvallers Henk van D. en Jacky W. kregen celstraffen van acht en zes jaar opgelegd. Er waren hogere straffen geëist. Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie gingen in beroep.

Een extra complicatie voor de behandeling van de zaak is dat medeverdachte Jacky W. een nieuwe advocaat heeft, Yehudi Moszkowicz. Die zegt volgens het ED dat hij meer tijd nodig heeft om zich voor te bereiden. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.